KORISNO

Spriječite štete: Evo kako zaštititi elektroničke uređaje u slučaju oluje

Budući da je vrijeme napredne tehnologije i da svi imamo mnoštvo uređaja utaknutih u struju po cijeli dan, nije zgoreg da znate kako ih zaštititi

Grom može spržiti vaše uređaje. racv.com.au

M. Z.

18.8.2023

Promjenjivo je vrijeme i prognoza se mijenja iz dana u dan, smjena sunca i kiše za ovo doba godine je uobičajena. Ali to obično ne bude obični ljetni pljusak, nego, u posljednje vrijeme, oluja praćena grmljavinom. 

Budući da je vrijeme napredne tehnologije i da svi imamo mnoštvo uređaja utaknutih u struju po cijeli dan, nije zgoreg da znate kako ih zaštititi usljed grmljavine.

Isključite sve uređaje iz struje

Prije nego što se oluja približi, sve poisključujte. To uključuje televizore, kompjutere, telefone, kućanske aparate i ostale uređaje koji su priključeni na struju.

Zaštitnici od prenapona

Ako ne možete isključiti uređaje, koristite zaštitnike od prenapona. Ti uređaji usmjeravaju prenapone uzrokovane munjom prema uzemljenju, štiteći vaše uređaje od oštećenja. Postavite zaštitnike od prenapona između električnih uređaja i utičnica.

Instalirajte cjelovit sistem zaštite od munje

Ako želite dodatnu zaštitu za cijeli dom, razmislite o instalaciji cjelovitog sistema zaštite od munje. Ovaj sistem uključuje zaštitnik od prenapona koji se postavlja na ulaz struje u kuću, čime se sprečava ulazak prenaponskog vala u unutrašnji električni sistem.

Isključite uređaje s antenama

Ako koristite antene za TV ili radio prijem, isključite ih tokom oluje. Ove antene mogu privući munje, što može uzrokovati oštećenja na elektroničkim uređajima koji su povezani s antenama.

Koristite aplikacije za upozorenje na oluju

Instalirajte aplikacije na svoje pametne telefone koje će vas upozoriti na moguće oluje i munje u vašem području. Na taj način možete unaprijed isključiti ili zaštititi svoje uređaje prije nego što stigne oluja.

Razmislite o korištenju vatrostalnih kutija

Ako imate važne dokumente ili dragocjene elektroničke uređaje, razmislite o njihovom čuvanju u vatrostalnim kutijama tokom oluje. To može pomoći u zaštiti vaših vrijednih stvari od potencijalne štete.

Provjerite osiguranje

Proučite svoje osiguranje kako biste bili sigurni da su vaši elektronički uređaji pokriveni u slučaju oštećenja uzrokovanog olujom ili munjom, piše Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.