VAŽNA MISIJA

Kineska letjelica kreće prema Zemlji: Uzela uzorke s tamne strane Mjeseca

Ako se letjelica uspješno vrati, Kina će postati prva zemlja koja je pokupila Mjesečevu tvar sa strane Mjeseca koja je trajno okrenuta od Zemlje

Misija je izvor nacionalnog ponosa u Kini. Dailymail.co.u

E. Ag.

6.6.2024

Kineska sonda Chang'e-6 prenijela je u četvrtak uzorke koje je sakupila s tamne strane Mjeseca u svemirsku letjelicu u Mjesečevoj orbiti, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua. Nakon što je primila uzorke, bespilotna svemirska letjelica odletjet će natrag na Zemlju, a očekuje se da će sletjeti u kinesku regiju Unutrašnju Mongoliju 25. juna. 

Prva zemlja

Ako uspije, Kina će postati prva zemlja koja je pokupila Mjesečevu tvar sa strane Mjeseca koja je trajno okrenuta od Zemlje.

Sonda Chang'e-6 poletjela je s udaljene strane Mjeseca u utorak, nakon što je provela dva dana na površini iskopavajući uzorke.

Misija je izvor nacionalnog ponosa u Kini. Lansiranje sonde u maju privuklo je hiljade turista u južnu otočku pokrajinu Hainan, a svaki njen sljedeći potez, od slijetanja na tamnu stranu Mjeseca do povratka na Zemlju, viralna je vijest na kineskim društvenim mrežama.

Vijest o uspješnom prijenosu dragocjenih uzoraka u četvrtak, za koji se naučnici nadaju da može otkriti više o porijeklu Sunčevog sistema, stigla je u SAD u ozračju sve veće zabrinutosti zbog napretka u kineskim programima istraživanja Mjeseca i svemira.

Upitan o misiji Chang'e-6 u srijedu, šef američke svemirske agencije NASA Bil Nelson čestitao je Kini, ali je zatražio od nje da bude transparentnija u pogledu svojih svemirskih aktivnosti.

Svemirska utrka

Nelson je opetovano upozoravao da su Sjedinjene Države u "svemirskoj utrci" s Kinom za povratak na Mjesec jer će Kina sve vodene resurse koje tamo pronađe smatrati svojima.

Odgovarajući na Nelsonove komentare, portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je u četvrtak da uspješno uzorkovanje sonde Chang'e-6 i odlazak s tamne strane Mjeseca predstavljaju povijesne korake za "miroljubivo korištenje svemira od strane čovječanstva" i da su mnoge zemlje nahvalile ovu misiju.

- Trenutna kinesko-američka svemirska saradnja suočava se s nekim problemima i poteškoćama, glavni uzrok tome je što su domaći zakoni SAD, poput Wolfovog amandmana, ometali normalnu razmjenu i dijalog između svemirskih agencija dviju zemalja - rekao je Mao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.