PALEONTOLOGIJA

Pećinski lav bio je najopasniji predator Evrope, ali za jednu vrstu bio je plijen: Šokantno otkriće u Njemačkoj

Tragovi na kostima pronađenim u Pećini jednoroga u planini Harc i u Zigsdorfu ukazuju da su neandertalci lovili džinovske mačke

Pećinski lav. Instagram

M. Z.

13.10.2023

Neandertalci su lovili pećinske lavove i koristili su kožu ovih opasnih mesoždera, pokazala je nova studija objavljena u žurnalu Scientific Reports, objavio je Phys.org.

Pećina jednoroga

Iskopavanja u Pećini jednoroga u planini Harc u Nemačkoj otkrila su 2019. veliki broj ostataka životinja iz ledenog doba, među kojima su i kosti izumrlih pećinskih lavova. Kosti su otkrivene u dvorani pećine oko 30 metara udaljenoj od sada propalog ulaza, u sloju koji je datiran na prije oko 200.000 godina.

U novoj studiji se naglašava kako je istraživački tim primijetio tragove sječenja na ostacima kosti šape pećinskog lava. To ih je, poslije proučavanja, navelo na zaključak da su uklanjali kožu lavova zajedno s kandžama, što pokazuje da su tu kožu zatim koristili.

Koplje zabijeno u abdomen

Ipak, kosti otkrivene u Pećini jednoroga nisu pružile direktan dokaz o lovu pećinskih lavova. Da bi kontekstualizirao otkrića, glavni autor Gabrijel Ruso s Univerziteta u Tibingenu analizirao je ostatke pećinskih lavova koje je tinejdžer otkrio u Zigsdorfu, u Bavariji. Nakon detaljnijih pregleda on je otkrio neke neobične tragove oštećenja na rebrima. Radeći s arheologinjom dr. Anemike Milks s Univerziteta u Redingu utvrdio je da je šteta nastala od udarca oružja.

- Lezija na rebru jasno se razlikuje od tragova ugriza predatora i pokazuje udar koji je u skladu sa onim koje pravi lovačko oružje - rekao je Ruso.

- Lav je vjerovatno ubijen kopljem zabijenim u njegov abdomen dok je ležao na zemlji - rekla je dr. Milks.

Skelet star oko 50.000 godina pomogao je istraživačima da prvi put dokažu da su neandertalci lovili pećinske lavove. Tragovi sječenja pokazuju da ne samo da su ubijali ove predatore već i da su jeli njihovo meso.

Pećinski lav ili Panthera spelea oko 200.000 godina bio najopasnija životinja u Evroaziji, dok nije izumro krajem ledenog doba. Pećinski lavovi živjeli su u različitom okruženju, od planina do stepa, a kao najopasniji predatori lovili su ogromne biljojede poput mamuta, bizona i konja, kao i pećinske medvjede. Ime pećinski lavovi dobili su zbog toga što su kosti najčešće otkrivane u pećinama.

Bio je jedna od najvećih poznatih vrsta lava. Kod kostura odraslog mužjaka pronađenog 1985. kraj Zigsdorfa izmjereno je da je u ramenima bio visok oko 1,2 metra i, ne računajući rep, bio dug 2,1 metar, ali su kasnije nađeni i ostaci nešto većih jedinki. Vjeruje se da je bio težak oko 340 kilograma i da je bio oko 12 posto veći od modernih lavova.

Novi rezultati pokazuju da su pećinski lavovi imali poseban značaj za neandertalce.

Poštovanje i moć

- Želja ljudi da steknu poštovanje i moć trofejom lava ukorijenjena je u ponašanju neandertalaca i do danas je lav moćan simbol vladara - rekao je Tomas Terberger, portparol projekta.

Nova studija daje širu sliku o sličnostima u ponašanju između neandertalaca i ranih homosapijensa. Primjera radi, nedavno otkriće kosti džinovskog jelena s urezanim simbolima pokazala je sposobnost neandertalaca da stvaraju simbole i pomoću njih komuniciraju. Uloga lova pećinskih lavova daje dokaz o kompleksnom ponašanju neandertalaca i mogla bi čak da bude osnova za kasniji kulturološki razvoj homosapijensa, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.