SVI IH VOLE

Koliko banana smijete pojesti u jednom danu

Jesu li i koliko su banane zdrave za naš organizam? Ovo pitanje muči mnoge ljude.

Banane su vrlo zdrave. Instagram

M. Z.

26.2.2024

Za neke su one idealna užina koja sadrži dovoljno hranjivih stvari, dok drugi smatraju da pretjerivanje u konzumiranju banana može dovesti do debljanja i drugih problema sa zdravljem. Kome onda treba vjerovati?

Izvor hranjivih tvari

Prava istina je da su banane veoma zdrave i odličan izvor hranjivih tvari kao što su magnezij, kalcij, kalij, vitamin C i vitamin B6, a one su također i veoma bogate vlaknima.

Jedna banana težine 100 g ima oko 89 kalorija i ona sadrži:

-22,8 g ugljikohidrata

-2,6 g vlakana

-5,4 g škroba

-12,2 g šećera

-1,1 g proteina

-8,7 mg vitamina C

-5 mg kalcija

-27 mg magnezija

-358 mg kalija

-74,9 g vode

Najveći dio energetske vrijednosti banana potiče od ugljikohidrata, dok one u svom sastavu imaju veoma malu količinu proteina i masti. Upravo zbog toga, one nisu idealan obrok same po sebi, zbog čega se najčešće konzumiraju kao užina. 

Kombinirajte ih s orasima

Nutricionisti preporučuju da ih kombinirate s namirnicama bogatim proteinima i zdravim mastima, kao što su orasi, maslac od kikirikija ili kuhano jaje, piše City Magazine.

Banane uglavnom nisu opasnost za vašu liniju, no, kao u slučaju druge hrane, treba biti oprezan i jesti ih umjereno, posebno ako niste previše fizički aktivni. Kako onda glasi odgovor na pitanje iz našeg naslova? Prema mišljenju stručnjaka, ne postoji fiksan broj banana koji je poželjan da svaka osoba pojede u toku dana. 

Nekim ljudima je potrebno više energije, zbog čega oni mogu i trebaju pojesti više banana. Naravno, ako samo jedu ovu voćku, ostat će uskraćeni za ostale zdrave namirnice koje ljudskom organizmu daju neophodne hranjive tvari, nedostupne ili dostupne u maloj količini u bananama. Drugima je pak dovoljno da pojedu pola ili cijelu bananu u toku dana.

Imajući sve ovo u vidu, mi smatramo da je poželjno da se ograničite na jednu ili dvije banane dnevno.

Vremenski razmak

Dobro bi bilo i da napravite dovoljan vremenski razmak između dvije porcije, kako biste u međuvremenu imali dovoljno mjesta u želucu za ostale zdrave namirnice. Neće vam škoditi i ako s vremena na vrijeme premašite ovu količinu banana na dnevnom nivou, ali vodite računa da vam to ne prijeđe u naviku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.