AUKCIJA U PARIZU

Omiljena jela svjetskih kraljeva i predsjednika: Obama umalo izazvao diplomatski skandal zbog sira

Među 4.000 jelovnika koji će moći da se kupe najstariji je onaj s carske večere koju je 1868. priredio Napoleon III, zamrljan s nekoliko kapi vina

Večera u Versaju. AP

D. R.

1.6.2024

Kolekcija državnih jelovnika koja je nedavno ponuđena na aukciji u Parizu daje jedinstven uvid u 150 godina diplomatske i gastronomske historije.

Među 4.000 jelovnika koji će moći da se kupe najstariji je onaj s carske večere koju je 1868. priredio Napoleon III, zamrljan s nekoliko kapi vina. Oni nude uvid u to šta su jele kraljevske porodice, državnici i diktatori od Džona Kenedija i Nelsona Mandele, Sadama Huseina i Vladimira Putina, sve do raskošnog obroka u Versaju za britanskog kralja Čarlsa III prošle godine.

Vrijede od 10 do 1.500 eura po komadu

Opsesivno ih je skupljao šef iz Liona Kristof Margin koji ih je stavio na aukciju preko aukcijske kuće "Millon" i a vrijede od 10 do 1.500 eura po komadu. Neki su odštampani na prekrasnoj svili, a onaj korišten na državnoj večeri u čast američkog predsjednika Džimija Kartera sadrži originalnu litografiju slikara Marla Šagala.

Oni ukazuju i na komplikovanu logistiku koja okružuje važne diplomatske trenutke, poput situacije s obilježavanja 70. godišnjice iskrcavanja u Normandiji 2014. kad je tadašnji predsjednik Fransoa Oland morao da juri s jednog ručka s američkim predsjednikom Barakom Obamom na drugi s Putinom, piše Index.hr.

Obama umalo izazvao diplomatski skandal 

Nakon što je uživao u salati od plavog jastoga i brancinu na žaru, Obama je zabrljao s tajmingom i zatražio jelo od sira koje nije bilo na jelovniku što je zamalo izazvalo diplomatski incident, prema riječima Margina.

Ali sve je to ništa u poređenju s obrokom za 23.000 lokalnih gradonačelnika, održanim 1900. u vrtu Tuileries, za koji je bilo potrebno sedam kilometara stolnjaka, 125.000 tanjira, 600 kuhara, 2.200 konobara, 1.200 litara majoneza i 39.000 flaša vina.

Francuski predsjednik je taj koji obično ima posljednju riječ o jelovniku, ali se on usklađuje s ukusima gostiju. Tokom jedne državne posjete kraljici Elizabeti II ponuđena su dva izbora – s guščjom džigericom ili bez nje – zbog straha da njen ekološki osviješćen prijestolonasljednik ne bude uvrijeđen.

Kraljica za to očito nije mnogo marila jer je odlučila da foie gras bude na jelovniku, rekao je Margin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.