POPULARNA HRANA

TasteAtlas: Mapa najboljih namirnica svih zemalja, a evo koja je to u Bosni

Za Hrvatsku je istaknut slavonski pršut, paški sir te vrsta vina Plavac mali

Livanjski sir. Facebook

Dž. R.

9.5.2024

Poznati gastro vodič TasteAtlas koji piše o najukusnijoj hrani i vodi kroz gastronomske užitke svijeta, objavio je mapu Evrope u kojoj su prikazani najbolji prehrambeni proizvodi u svakoj zemlji, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Najbolji sir

Mapa podijeljena na Instagram stranici TasteAtlasa prikazuje najbolje namirnice i prehrambene proizvode koje svaka zemlja pojedinačno nudi, a za neke je predstavljeno više najpoznatijih vrsta hrane i pića.

Za BiH je to livanjski sir, a ranije se našao i na listi najboljih sireva svijeta i zauzeo 45. mjesto.

Za Hrvatsku je istaknut slavonski pršut, paški sir te vrsta vina Plavac mali. Za Srbiju je to pirotski kačkavalj i šljivovica, Crnu Goru njeguška pršuta, a za Sjevernu Makedoniju ohridska pastrmka.

Najbolje kuhinje

Popularni gastro vodič krajem godine je objavio godišnju listu najboljih kuhinja u svijetu, a na 27. mjestu ove liste našla se i bh. kuhinja. Prosječna ocjena bosanske kuhinje je 4,39.

Najbolje ocijenjene kuhinje u svijetu rangirane prema prosječnim ocjenama najbolje ocijenjenih jela i prehrambremnih proizvoda svake zemlje.

Tako su Italija i Japan zabilježili istu prosječnu ocjenu, ali Italija je i ove godine zauzela prvo mjesto zbog više ocjene svog najbolje ocijenjenog jela - pizze. Na trećem mjestu se našla grčka kuhinja, a četvrto i peto mjesto zauzele su portugalska i kineska kuhinja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.