PRIČE IZ REGIONA

Grad neuništivog duha: Kako se Skoplje izdiglo iz ruševina

Historiju Skoplja posebno je obilježio zemljotres jačine 6,1 stepeni prema Rihteru, koji se desio 26. jula 1963. godine

Skoplje: Grad neuništivog duha - Avaz
Skopje - Avaz
Skoplje: Grad neuništivog duha - Avaz
Skoplje: Grad neuništivog duha - Avaz
Skoplje: Grad neuništivog duha - Avaz
+7

31.3.2024

Posjetili smo Skoplje, glavni i najveći grad Sjeverne Makedonije, a proteže se na 571 kilometar kvadratni i ima blizu 500.000 stanovnika. Ova urbana metropola svojom baroknom arhitekturom posjetiocima oduzima dah.

Prva atrakcija Skoplja, koja je neizostavan dio posjete, jeste tvrđava Kale smještena na dominantnom brijegu Gradište iznad rijeke Vardar.

Tvrđava je podignuta još u 6. stoljeću prije nove ere i služila je kroz historiju raznim carstvima, sve do kraja 1392. godine.

Razorni zemljotres

Historiju Skoplja posebno je obilježio zemljotres jačine 6,1 stepeni prema Rihteru, koji se desio 26. jula 1963. godine. Tog kobnog dana poginulo je 1.070 ljudi, povrijeđeno više od 3.000, a uništeno je 75 i 80 posto grada zajedno s tvrđavom Kale.

Nakon razornog zemljotresa, vlasti u Skoplju su donijele odluku da raspišu konkurs za plan rekonstrukcije Skoplja, koji je zahtijevao novu gradnju koja će izdržati zemljotrese. Budući da je Japan poznat po čestim zemljotresima i stabilnoj arhitekturi, na konkursu je upravo pobijedio slavni japanski arhitekt Kenzo Tange, a u rad su bili uključeni stručnjaci iz Ujedinjenih nacija, Poljske, Jugoslavije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja.

Pogled s tvrđave "Kale". Avaz

Od tog dana sve se mijenja, „Masterplan za Skoplje" bio je prvi projekt koji je Japanac vodio van matične zemlje, a počela je i masivna gradnja u gradu.

Megalomanskim projektom iz 2014. godine, koji je bio najveći investicioni projekat u makedonskoj historiji, a odugovlačenje ovog projekta koštalo je narod Makedonije gotovo 700 miliona eura, pri čemu je najviše trpjela ekonomija zemlje.

Statue i kipovi

Kada se spustite s tvrđave Kale, neizostavno posjetite Mustafa-pašinu džamiju koja je izgrađena 1492. godine.

U Skoplju se nalazi Muzej Majke Tereze posvećen ovoj katoličkoj svetici i dobitnici Nobelove nagrade za mir.

Stara skopska čaršija, koja svojim izgledom podsjeća na sarajevsku Baščaršiju, druga je najočuvanija čaršiju u svijetu, odmah nakon Kapali čaršije u Istanbulu i jedna od najvećih atrakcija grada. Na Staroj skopskoj čaršiji nalazi se Zlatarska ulica koja posebno oduzima dah posjetiocima.

Avaz

Šetnjom kroz Skoplje dobit ćete utisak da grad ima više statua nego stanovnika. Tu su i brojne fontane, kipovi lavova, a i onaj posvećen Tošetu Proeskom. Makedonci su nedavno svoju najveću arenu i stadion zvanično preimenovali iz „Filip II“ u Nacionalna arena Toše Proeski, kako kažu kroz smijeh: „Da se ne bi svađali s Grcima“, a i iskazujući poštovanje legendarnom Tošetu koji je svojim pjesmama ujedinio Balkan.

U Skoplju se nalaze: Dušanov most, Kameni most, Crkva svetog Dimitrija, Spomenik Skenderbegu, Kapan han, Suli han i druge atrakcije.

Impozantne statue. Avaz

Cijene u Skoplju

Ono što se može vidjeti još samo u Firenci, jeste popularna atrakcija Most umjetnosti čija izgradnja je koštala 2,5 miliona eura, a ima 29 statua koje su poredane širom mosta, jedna pored druge. U Skoplju ćete vidjeti i statue posvećene Aleksandru Makedonskom, Čirilu i Metodiju, skulpturu Perikla, cara Dušana, koje su ujedino najveći pokretač regionalnih rasprava o historiji.

Međutim, iako je spisak atrakcija u Skoplju podugačak, za obilazak grada je sasvim dovoljan jedan dan, jer se sve znamenitosti nalaze maltene jedna pored druge.

Statue. Avaz

Kada je riječ o cijenama u Skoplju, možemo zaključiti da je mnogo jeftinije nego u BiH. Za kafu ćete izdvojiti 3 KM, a za piće isto toliko.

Nargila košta 13 KM, a sladoled od 1 KM do 8 KM. Cigarete su malo jeftinije nego u BiH, ali cijene variraju.

Cijene specijaliteta u luksuznijim restoranima su od 47 do 158 KM. U jeftinijem restoranu hranu za jednu osobu možete platiti do 12 KM.

Minimalna plaća u Makedoniji iznosi 450 eura, tako da u konačnici, iako Makedonija arhitekturom i prirodnim ljepotama oduševljava, kriza je vrlo uočljiva u zemlji, a kako su nam kazali građani, mnogo njih šansu za boljim životom masovno traži u Njemačkoj i zemljama Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.