SIMBOLIČNA PORUKA

U Parizu otkriven spomenik posvećen životinjama poginulim tokom ratova

Oko 11 miliona konja, 100.000 pasa i 250.000 golubova stradalo je tokom Velikog rata

Pariz. Facebook

D. R.

30.1.2024

Spomenik koji odaje počast životinjama poginulim tokom ratova, prije svega Prvog svjetskog rata, svečano je otvoren danas na jednom trgu u Parizu.

Plave siluete, boje odjeće francuskih vojnika iz Velikog rata, konja, magarca, psa i vojnika koji drži goluba sada stoje na trgu u sedmom arondismanu u Parizu, gdje se nalazi Ajfelova kula.

Važna uloga u ratu

Oko 11 miliona konja, 100.000 pasa i 250.000 golubova stradalo je tokom Velikog rata, i imali su "važnu ulogu" u ratu jer su prenosili vojnu opremu, hranu, pisma i drugu pomoć, navodi se u natpisu pored spomenika.

Za udruženje Pari Animo Zoopolis, spomenik je rezultat petogodišnje kampanje, pokrenute 2018. za stogodišnjicu primirja u Prvom svjetskom ratu.

Neimenovani predstavnik PAZ-a rekao je da se pariske vlasti nisu protivile spomeniku i dale saglasnost, ali su se ipak bunili neki odbornici smatrajući da se spomenici dižu za ljude a ne za životinje.

Makron podržao

- Odlučujuća je bila podrška predsjednika Francuske, Emanuela Makrona, za inicijativu Sjećanje, pokrenute u čast vojnicima poginulim za Francusku - dodao je predstavnik PAZ-a.

Dodao je da se Pariz na taj način pridružuje općinama na sjeveroistoku Francuske, koje imaju slične spomenike, kao i u inostranstvu nekim gradovima kao što su Otava, Kanbera, London i Brisel.

U Parizu već postoje dvije spomen ploče koje odaju počast konjima "mobilisanim" tokom Prvog svjetskog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.