ŠTA VI MISLITE

Znate li koja je najsretnija zemlja u Evropi: Njemačka je tek pretposljednja na listi

Eurostat kaže da su prošle godine ''građani EU uglavnom bili prilično zadovoljni svojim životom općenito''

Austrija je proglašena najsretnijom zemljom EU. Instagram

M. Z.

19.12.2023

Eurostat kaže da su prošle godine ''građani EU uglavnom bili prilično zadovoljni svojim životom općenito''.

Austrija prva

Nove brojke statističke agencije EU rangiraju Austriju kao najsretniju zemlju u 27-članom bloku. Austrija je dobila ukupnu ocjenu 7,9 od 10 u Eurostatovoj godišnjoj publikaciji svojih ''pokazatelja kvaliteta života'', koja se temelji na anketama provedenim u svim državama članicama, prenosi Independent.

Lista zemalja prema ocjenama. Eurostat

Poljska, Finska i Rumunija zauzele su drugo mjesto u podacima s ocjenom 7,7 od 10, dok je na drugom kraju ljestvice Bugarska imala najnižu ocjenu, kao jedina zemlja s ocjenom manjom od šest (5,6) u ukupnom poretku. Na donjem dijelu ljestvice je i Hrvatska kao tek peta zemlja od kraja po sreći.

Finansijska stabilnost

Eurostat je rekao da njegova publikacija ima za cilj ''uhvatiti trendove subjektivnog blagostanja evropskih građana'', napominjući da su ''građani EU uglavnom bili prilično zadovoljni svojim životom općenito, izvještavajući o prosjeku od 7,1 bodova od 10''. Rečeno je da faktori poput nivoa obrazovanja, porodice i finansijske stabilnosti utječu na opće zadovoljstvo ispitanika svojim životima, a ne samo na bogatstvo.

-Zanimljivo je primijetiti da su neke zemlje povezane s niskim nivoima prihoda u nedavnoj prošlosti... poput Rumunije i Poljske, među zemljama u kojima je zadovoljstvo životom najveće – što pokazuje složenost odnosa između subjektivnog blagostanja i ekonomskog blagostanja - objavio je Eurostat.

Italija, Španija i Francuska, tri najveće ekonomije u EU, sve se kreću oko prosjeka od 7,1. Međutim, pokazalo se da je Njemačka jedna od najnesretnijih zemalja u istraživanju, pobijedivši samo Bugarsku, s ocjenom 6,5. U prošlogodišnjim podacima za 2021. postigla je ocjenu 7,1.

Raspoloženje stanovnika

Iako studija ne ukazuje na uzrok pada općeg zadovoljstva životom Nijemca, čini se da je u skladu s drugim anketama koje odražavaju pad raspoloženja stanovnika zemlje. Prema odvojenoj anketi koju je prošle sedmice objavio Institut Rheingold u Kolnu, samo 22 posto Nijemaca smatralo se ''predanim optimistima'', dok je 29 posto bilo ''umjereno zadovoljnima'', piše Večernji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.