ČUDESNI SVIJET

Jeste li se ikad zapitali kako ribe spavaju?

Fazu odmora obavljaju otvorenih očiju

Ribe nemaju kapke. Pixabay

Dž. R.

21.3.2024

Vjerovatno svi znaju za izreku da ribe spavaju "s pola mozga", a mnogi smatraju da ne spavaju uopće. Međutim, osim što nam logika ne dozvoljava da odbacimo ideju da je svakom živom biću na zemlji, pa i u vodi, potreban san, možda ste primijetili kako vaša ribica „stoji u mjestu", što je moglo da vas uplaši ili navede na ideju da ona možda spava, prenosi "Telegraf".

Ne zatvaraju oči

Postoji razlika između ljudskog sna i spavanja koje je uobičajeno za ribe. Ljudima i generalno sisarima, tokom sna se gasi dio mozga, ulaze u takozvanu REM fazu i ne reaguju na tiha spoljašnja dešavanja, što se kod riba razlikuje.

Počevši od toga da nemaju kapke, ribe ne mogu da zatvore oči, pa fazu odmora obavljaju standardno otvorenih očiju. Tokom sna se potpuno umiruju, usporavaju disanje, metabolizam i smanjuju im se moždane aktivnosti. 

Međutim, većina riba ostaje donekle svjesna tokom sna i mogu da vide ono što se ispred njih nalazi i da reaguju na najmanje promjene u okolici. Interesantno je i to da neke vrste ajkula tokom sna moraju da se kreću.

Vrijeme spavanja

Vrijeme sna ribica zavisi od vrste kojoj pripadaju, neke spavaju danju, a neke noću, s tim što je za akvarijumske ribice karakteristično da su danju aktivne, a noću odmaraju.

Isto kao i sve životinje koje su prirodni plijen, ribice se sklanjaju na dno akvarijuma (posebno zimi), zavlače se u ćoškove ili oko kamenja i tu pune baterije.

Zato, prije nego što se uplašite što se ribica zavukla među alge ili u dekoraciju, provjerite da li samo spava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.