NEVJEROVATNA LJEPOTA

Šanse da ovakva mačka dođe na svijet su manje od 1 posto

Dominino je zadivio ljude svojom pojavom

Rijetka himera. Screenshot

Dž. R.

12.3.2024

Da li ste ikada čuli za mačku himeru? Malo koji ljubitelj mačaka je imao priliku da uživo vidi ovu jedinstvenu mačku, ali je zahvaljujući internetu i to postalo dostupno milijardama ljudi. 

Jedan od kraljeva himera u ovom trenutku je Domino čija je vlasnica objavila video zapis svog kućnog ljubimca na platformi TikTok i zadivila svijet.

Predivne boje

Jedna polovina ove mačke je narandžasta, a druga crna, a boje su dijagonalno postavljene. Tu se ne završavaju jedinstvene karakteristike ove mačke jer su i oči različite boje.

Mačka himera je rezultat spajanja dva embriona u majčinoj utrobi u ranim fazama razvoja što dovodi do toga da jedna mačka nosi dva seta DNK umjesto jednog. 

Fizički, različiti geni se manifestuju kroz boju dlake i očiju. Zanimljivo je da se himerizam javlja i kod pasa i magaraca.

Male šanse

Šansa da mačka himera dođe na svijet je oko 1 posto, tako da su ovo zaista rijetke i veoma skupe mačke. Himere se ne mogu uzgajati, jer se proces koji ih pretvara u to što jesu dešava tokom mačijeg graviditeta.

Stoga, zaljubljenici u ovu rasu mogu samo da se oslone na sreću, pod uslovom da imaju prijatelja uzgajivača koji će ih možda, jedanput u životu, pozvati sa radosnom viješću da se u leglu pojavila čudesna mačka himera.

Video Domina pogledajte ovdje:


@frostysnowysweety Follow me in IG : Queen Domiino Hello beautiful people #Domiino #QueenDomiino #chimera #bsh #britishshorthair #britskorthaar #katze #catlovers #gatito #tortie #cutecat #tortiecats #catlovers #cutepets #oddeyedcat #ginger #catsoftiktok #gatostiktok 22:44 #FrostySnowySweety ♬ All of Me - John Legend
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.