VAŽNO ZNATI

Pripazite na kojem mjestu čuvate biljke u kući

Zdjela s voćem može uzrokovati mnogo štete

Jabuke mogu štetiti cvijeću. Pixabay

Dž. R.

15.3.2024

Vjerojatno ne postoji kuća koja nema sobne biljke. No, trebate biti oprezni gdje ih i pokraj čega stavljate jer postoji “tihi ubica” koji bi mogao uzrokovati njihovo ugibanje.

Otpuštanje plina

Vjerovali ili ne, ako zdjela s voćem stoji pored, biljaka, može uzrokovati više štete nego što mislite. Naime, dok voće i povrće sazrijevaju, otpuštaju plin koji se zove etilen, što može predstavljati probleme vašem voljenom zelenilu i cvijeću.

Etilen je prirodni biljni hormon koji može zaustaviti rast biljke, uzrokovati deformitete, uvijanje lišća, spriječiti cvjetanje pupova i uzrokovati prerano odumiranje cvijeća.

Voće zbog kojeg se to može desiti su jabuke, banane, dinje, kruške i breskve, koje proizvode značajne količine etilena dok sazrijevaju. Čak i paradajz, iako nije tako moćan, ipak doprinosi nivou etilena.

Druge opcije

No, ako premještanje vaše zdjele s voćem nije opcija, razmislite o upotrebi etilenskih apsorbera, sličnih onima koje koriste cvjećari za produljenje vijeka trajanja rezanog cvijeća. 

Oni se mogu staviti u zdjelu s voćem kako bi se biljkama smanjila izloženost etilenu.Osim toga, mogu se staviti i u frižider kako bi namirnice osjetljive na etilen poput brokule, kupusa i karfiola duže ostale svježima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.