SAVJET STRUČNJAKA

Prolili ste vino po tepihu tokom proslave Nove godine: Evo kako se riješiti mrlje

Ako ste uspjeli proliti alkohol, bilo da je riječ o crnom vinu ili likeru, ne morate se uzrujavati

Ima rješenje. Deposit

M. Z.

2.1.2024

Ako ste uspjeli proliti alkohol, bilo da je riječ o crnom vinu ili likeru, ne morate se uzrujavati - budući da je stručnjakinja za čišćenje podijelila najbolje načine da spasite svoj tepih ili sofu.

Teške mrlje

Alkohol može biti prava noćna mora za čišćenje ako se prolije - posebno crno vino. Ali, kad slavimo i pijemo, kao što su to mnogi radili dok su čekali Novu godinu, čini se neizbježnim da će neko proliti alkohol po tepihu ili kauču. I, vrlo je vjerovatno da niste odmah uzeli gumene rukavice i sredstvo za čišćenje te počeli ribanje, piše Mirror.

Dakle, sljedeći dan često ostanete s nezgodnim mrljama na sofi ili tepihu koje se čini gotovo nemogućim za uklanjanje. Ali ne brinite, ako se danas suočite s teškim mrljama od alkohola, još ih se možete riješiti. Što se tiče najboljih načina čišćenja prolivenog alkohola, to ovisi o vrsti, tvrdi Rozen Delčev (Rosen Delchev), stručnjakinja za čišćenje iz Fantastic Servicesa. Ako se radi o crnom vinu, potrebni su vam samo voda i sirće.

Rozen je rekla:

- Obrišite mrlju čistom krpom kako biste upili višak tekućine. Obavezno pomiješajte otopinu jednakih dijelova vode i bijelog sirćeta. Nastavite nježno tapkati mrlju otopinom. Nakon toga isperite vodom i osušite.

Međutim, ako je proliven neki liker, trebali biste pomiješati blagi deterdžent s vodom i obrisati mrlju s njim nakon što ste je obrisali papirnatim peškirom. Rozen je dodala: ''Isperite područje čistom vodom i ponovo osušite.''

Blagi deterdžent 

Uvijek kada čistite alkohol, s namještaja ili tepiha, to radite čistom krpom. I nemojte se uzrujavati ako ste prolili pivo, jer nakon upijanja da biste uklonili višak tekućine, možete pomiješati otopinu vode i blagog deterdženta, na primjer deterdženta za suđe, a zatim nastaviti s upijanjem, ispiranjem i zatim sušenjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.