SPAVALA S DVOJICOM

Rodila blizance, a poslije poroda uslijedilo je nevjerovatno saznanje

Takvo nešto događa se iznimno rijetko

20. slučaj u svijetu. Instagram

M. Z.

5.10.2023

Kako javljaju brazilski mediji, jedna djevojka imala je spolni odnos s dvojicom muškaraca istog dana, a nakon poroda je dala da joj naprave test očinstva. Nakon toga uslijedio je šokantan rezultat: uzorak DNK jednog muškarca bio je pozitivan samo na jedno od dvoje djece, piše ''Daily Mail''.

Isti dan dvojica muškaraca 

Naime, kada je tada 19-godišnjakinja dala na analizu uzorak DNK drugog spolnog partnera, test je otkrio da je on biološki otac drugog djeteta. Prošlo je već 16 mjeseci otkako su djeca rođena, ali njihova je priča tek sada postala javna. Objasnila je da je napravila test utvrđivanja očinstva jer nije bila sigurna ko je otac njene djece.

U medicini je ovaj fenomen nazvan heteroparentalna superfekundacija i događa iznimno rijetko, objasnio je liječnik Tulio Horge Franko. Heteropaternalna superfekundacija događa se kada majka otpusti dva jajašca koja su zatim oplođena s dvije spermijske ćelije različitih muškaraca. Žene obično moraju imati spolne odnose s dva različita muškarca unutar dana prije ili nakon ovulacije kako bi se obje jajne stanice oplodile. Ovaj slučaj iz Brazila je 20. ovakav slučaj zabilježen u svijetu, a sada je objavljen u znanstvenom članku.

Majka šokirana

- Moguće je da se oplode dvije jajne ćelije različitih muškaraca. Bebe dijele majčin genetski kod, ali rastu u različitim placentama - objasnio je ljekar.

Majka dvoje djece je šokirana DNK rezultatom te je kazala kako nije znala da se to može dogoditi.

"Djeca su vrlo slična", rekla je za ''Globo''.

Nije poznato mišljenje očeva djece o cijeloj situaciji, piše Večernji.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.