ZDRAVLJE U KUĆI

Evo za koliko voće i povrće mogu produžiti život!

Neupitno najbolja hrana za čovjeka

(D. K.)

12.11.2016

Područje nutricionizma ima mnogo kontroverznih tema i s vremena na vrijeme preispituje se vrijednost i upotreba raznih namirnica. Međutim, ono oko čega su već niz godina svi složni jest koja je neupitno najbolja hrana za čovjeka - voće i povrće.

Jedna od glavnih smjernica svake dijete i načina prehrane iz svih djelova svijeta je upravo veći unos voća i povrća što u konačnici znači zdraviji i vitalniji organizam, te smanjenje rizika od nastanka raznih bolesti. Još od malih nogu govorimo našoj djeci kako nas prehrana bogata voćem i povrćem štiti od bolesti, što zaista i jeste tako, ali jeste li ikada vidjeli neke konkretne brojke?

Nije potrebno raditi nova istraživanja kako bi dokazali jesu li povrće i voće najzdravije namirnice koje možemo staviti na naš sto, ali grupu naučnika iz SAD i Kine zanimali su nešto precizniji podaci koliko unos voća i povrća utječe na smrtnost i razvoj raznih bolesti. Pregledali su podatke iz 16 različitih studija koje uključuju više od 800 000 ljudi u dobi između četiri i 26 godina i njihova saznanja zaista su zapanjujuća.

Pokazalo se kako svaki obrok koji obiluje voćem ili povrćem smanjuje rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za pet posto, što znači da dodatna četiri obroka voća ili povrća dnevno smanjuju stopu smrtnosti za čak 20 posot kod osoba iste starosne grupe koje pojedu možda jednu voćku dnevno.

Isto tako, naučnici su utvrdili da nema dodatnih benefita jedemo li više od 4-5 obroka dnevno koji su bogati voćem i povrćem, što pokazuje kako je zapravo važno unijeti određenu količinu vitamina i minerala potrebnih za rad organizma i naš imunološki sustav i to se vrlo lako može učiniti hranom, umjesto dodatnom suplementacijom multivitamina i minerala u raznim oblicima.

Ukoliko jedete dovoljnu količinu voća i povrća uz sve obroke u danu, ne treba vam dodatan unos vitamina i minerala - to vas neće učiniti zdravijima, i još uvijek nije sigurno može li suplementacija u potpunosti zamijeniti nutrijente iz voća i povrća, piše Index.hr.

Prehrana bogata važnim mikronutrijentima, vitaminima i mineralima koje unosimo kroz voće i povrće itekako utječe na konačnu stopu smrtnosti i mogućnost od razvoja bolesti, a uključimo li uz to još i neke dodatne faktore poput redovite tjelovježbe dobit ćemo formulu za duži i kvalitetniji život.