LIFESTYLE

Najgora zemlja na svijetu: Žene se udaju prije 18. godine

Istraživanje organizacije "Save the children"

(A. Č.)

2.11.2016

Britanska nevladina organizacija “Spasimo djecu” ("Save the childern") nedavno je objavila istraživanje o najboljim i najgorim zemljama za žene na osnovu pet indikatora u koje spadaju dječji brakovi i stopa plodnosti u adolescentnom dobu. Od 144 analizirane zemlje Niger je bio na zadnjem mjestu,  a posljednjih 20 mjesta zauzimaju zemlje iz podsaharske Afrike.

76 posto djevojaka se uda prije nego što napuni 18 godina u Nigeru, a u prosjeku jedna od pet djevojaka se porodi svake godine.

Ova dva podatka imaju razarajuće posljedice za živote mladih djevojaka. Većina roditelja se odlučuje da uda svoje kćerke tako rano jer nisu u mogućnosti da ih izdržavaju. Dječji brakovi idu ruku pod ruku sa siromaštvom.

Djevojke koje se ranije udaju obično prekidaju školovanje i lako postaju žrtve seksualnog zlostavljanja i porodičnog nasilja, kaže Svjetska zdravstvena organizacija.

Komplikacije koje nastaju u trudnoći i na porođaju su drugi značajan uzrok smrti za djevojčice između 15 i 19 godina, navodi SZO. Djeca koju rađaju ovako mlade majke takođe su u većem riziku da umru u prvoj nedjelji života ili da se rode mrtvorođena.

Ramatou živi u Nigeru, ima 13 godina i ovo je priča iz njene svakodnevnice.

Ona svakoga dana kada se probudi čisti dvorište, pere suđe i sprema doručak, ako ima hrane za taj dan. Ramatou bi voljela da ide u školu, ali to nije dio njene dnevne rutine. Ona će biti sretna ako je roditelji ne udaju u narednih nekoliko godina, ali to je malo vjerovatno.

Iako ima samo 13 godina, Ramatou je već bila svjedok prisilnog braka kao i dječjeg vjenčanja. Njene dvije drugarice su se udale prošle godine, ali još uvijek nemaju djece, kaže ona.

Ona poznaje dvije djevojčice koje su već rodile djecu i koje su oboljele od fistule, rupe koja se stvara između vagine i rektuma zbog pretjeranog širenja kože pri porođaju i koje izaziva brojne komplikacije pri uriniranju.

Njena majka jedva čeka da je uda. Njen otac je imao saobraćajnu nesreću i ne može više da radi i izdržava porodicu. Roditelji su joj razdvojeni, a majka se sa djecom preselila u kuću svojih roditelja. Djevojčica predstavlja teret za porodicu  i već se spremaju da je udaju za čovjeka koji je prvi ponudio miraz.

Uz podršku oca i zaposlenih u “Spasimo djecu” našla je snage da se odupre. Ona se svakodnevno bori sa siromaštvom. Često preživljava na riži jer njena porodica ne može da priušti meso ili ribu, a ponekad gladuju i po više dana.

Djevojčica (13) je nakon što se razboljela prestala da ide u školu.  Želi da nauči da šije da bi zaradila novac i pomogla porodici.

- Voljela bih da imam šansu da završim školovanje, da nađem posao i pomognem svojoj porodici – rekla je Ramatou.

Prema UNICEF-u samo 9,6 posto djevojčica u Nigeru ide u školu.