LIFESTYLE

Samsung potpuno povukao Galaxy Note 7 sa tržišta

Fabrička greška

Redakcija

11.10.2016

Samsung je objavio kako trajno prekida proizvodnju i prodaju modela Galaxy Note 7 širom svijeta. 

Završena je tako višemjesečna epizoda ovog telefona koji je imao neispravne i opasne baterije. Zabilježeni su slučajevi kada su one i eksplodirale. 

Wall Street Journal i Bloobmerg donose ovu vijest, koja slijedi nakon jučerašnje odluke kompanije da povuče sve Note 7 telefone, uključujući i one koji su zamijenjeni i koji su navodno bili sigurni.

WSJ javlja kako je Samsung u utorak kazao da trajno prekida proizvodnju i prodaju Galaxy Notea 7. 

“Uzimajući u obzir sigurnost naših kupaca kao naš najveći prioritet, odlučili smo zaustaviti prodaju i proizvodnju Galaxy Notea 7”, kažu iz tvrtke, piše WSJ. 

Ovaj potez dolazi na dan kada su Samsungove dionice pale za 8 posto, što je najveći jednodnevni pad u osam godina.

Globalno zaustavljanje prodaje

Samsung je jučer povukao telefone u cijelom svijetu nakon što se najmanje pet Note 7 zapalilo u posljednjih sedam dana. Priopćili su kako će tražiti od svih prodajnih partnera i dobavljača da zaustave prodaju spomenutog modela.

Oni koji imaju Note 7 pozvani su da uređaj odmah isključe i vrate ga tamo gdje je izvorno kupljen. Kompanija je izvorno predstavila Note 7 u avgustu. Nakon velikih problema s baterijom povučena je inicijalna pošiljka od 2.5 miliona telefona. Nakon toga, ispostavilo se kako se baterija pregrijava i u uređajima koji su ih zamijenili.