SVAKODNEVNICA

Meksiko: Rođena prva beba sa tri biološka roditelja

Mnogi naučnici koji rade u ovoj oblasti pozdravili su vijest o rođenju bebe sa tri roditelja uz pomoć nove tehnike

(D. K.)

27.9.2016

Prvo dijete na svijetu, "kreirano" pomoću kontroverzne tehnike "tri roditelja", rođeno je u Meksiku.

Ograničeni detalji o rođenju ove bebe otkriveni su pred početak kongresa Američkog udruženja reproduktivne medicine, koji će biti održan sljedećeg mjeseca i na kojem će se detaljnije diskutovati o ovoj temi.

Prema kritičarima, postupak se svodi na genetsku modifikaciju ljudi ili čak “igranja Boga". Međutim, pristalice kažu da će to omogućiti ženama sa određenom vrstom genetskog oboljenja da imaju zdravu djecu.

U izvještaju u časopisu “New Scientist” navodi se da je beba, Abrahim Hasan, sada stara tri mjeseca. Njegovi roditelji su Jordanci, a proceduru su u Meksiku sproveli stručnjaci iz SAD.

Ibrahimova mama, Ibitsam Šaban ima Lei sindrom, fatalni poremećaj koji utiče na razvoj nervnog sistema i koji bi prenijela na svoju djecu.

Iako je Ibitsam zdrava, njeno dvoje djece je preminulo zbog posljedica nasljedne bolesti. Djevojčica je živjela do šeste godine, a dječak je imao svega osam mjeseci kada je preminuo.

Postoje različiti načini kreiranja takozvane bebe tri roditelja. Tehnika koju je koristio doktor Džon Zang i njegov tim sa klinike za plodnost u Njujorku uključuje uzimanje jezgra iz jajne ćelije gospođe Šaban koja sadrži njenu DNK i potom ga usadi u jajnu ćeliju donatora, kojoj je jezgro uklonjeno ali koje ima zdravu mitohondrijsku DNK. Sve se to uradi prije nego što se izvede oplodnja in-vitro očevom spermom.

Za razliku od običnog DNK, koji posjeduje informacije koje nas čine onakvim kakvi jesmo, mitohondrijska DNK obezbjeđuje snagu za ćeliju.

Mnogi naučnici iz ove oblasti insistiraju na tome da je termin “tri roditelja" netačan jer je značajan dio DNK zapravo od dvije osobe.

Doktor Zang je rekao da su on i njegov tim otišli u Meksiko gdje nema pravila pošto ova tehnika još nije odobrena u SAD.

Mnogi naučnici koji rade u ovoj oblasti pozdravili su vijest o rođenju bebe sa tri roditelja uz pomoć nove tehnike.