ZDRAVLJE U KUĆI

OBRATITE PAŽNJU Koliko minuta ne smije trajati obavljanje velike nužde?

Vodote računa o probavnom sistemu

Autor:(Mi. K.)

21.6.2016

Ako je s vašim probavnim sistemom sve u redu, u toaletu nećete sjediti duže od 15 minuta, ističu gastroenterolozi. Naime, obavljanje velike nužde ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta, a provodite li u toaletu više vremena od toga to može upućivati na neke zdravstvene probleme. 

Ako vam odlazak na veliku nuždu redovino traje duže od 10 minuta to može biti znak nekih poremećaja u tijelu. Moguće je da se radi samo o stresu koji može usporiti rad crijeva.

Naravno, sjedite li predugo u toaletu to može značiti i da vas muči zatvor, a u tom slučaju povećajte unos vlakana (idealno je dnevno unijeti 38 grama vlakana). 

Što je stolica tvrđa i suša, to će teže proći kroz crijeva. Konsultirajte se s ljekarom i o uzimanju magnezija koji opušta crijeva te tako pospješuje stolicu.

Za brzinsko "otčepljivanje" stolice pomoći će i šoljica kafe. 

Prejako tiskanje i preveliko napinjanje također mogu izazvati probleme sa zdravljem, odnosno potaknuti razvoj hemoroida, oteklina koje nastaju zbog pucanja krvnih žila, a simptomi su krvarenje, natečenost i bolnost anusa. 

Također, dok obavljate veliku nuždu trebali biste odložiti mobitel i novine. Naime, fokusiranje na druge stvari može vas omesti u obavljanju nužde. Veliku nuždu dodatno može otežati odgađanje odlaska na u toalet, piše portal Zadovoljna.