VIJESTI

Talgo vozovi bi trebali popraviti sumornu sliku u željezničkom saobraćaju BiH

Gubici željeznice oba entiteta gomilaju se godinama

Autor:H. ČALIĆ

11.5.2016

Informacija da će uskoro na prugama u Bosni i Hercegovini početi saobraćati moderni talgo vozovi, obradovala je putnike, sadašnje i bivše željezničare, ali i sve ljude koji znaju, za mudru izreku „kakva je željeznica, takva ti je država“. Svi se nadamo da će proći vrijeme sumornih slika na našim prugama i klaparanja lokomotive koja vuče dva putnička vogona vozeći pokojeg putnika. O gubicima koje željeznice oba entiteta gomilaju godinama, ne treba ni govoriti.

odrzavanje-zeljeznicke-pruge

Održavanje željezničke pruge na stanici Kostajnica

O stanju u željeznicama RS najbolje govore slike sa dobojske željezničke stanice, nekada najvećeg željezničkog čvora u BiH, drugog u bivšoj Jugoslaviji, poslije Vinkovaca. Putnički voz za Banja Luku, najrentabilnijoj liniji čini lokomotiva i dva vagona sa desetak putnika.

camdzic-lijevo-bijela-odjeca-sa-pancicem-na-dobojskoj-zeljeznickoj-stanici

Čamdžić (lijevo bijela odjeća) sa kolegom Tomom Pančićem: Sjećaju se starih dobrih vremena rada na željeznici

Na ostalim linijama stanje je i gore. Gračanlija Omer Čamdžić,željezničar- penzioner,  do 1991. godine, vozio je sve vrste vozova, kako kaže vozio je sve što se kretalo po „štreki“, od parnjača, putničke, ubrzane, brze, vozove, pa „Bosna-ekspres“ i „Olimpik“.

putnicki-voz-doboj-banja-luka-stanica-stanari

Putnički voz Doboj- Banja Luka –željeznička stanica Stanari: U vozu svega desetak putnika

- To je bilo zlatno doba željeznice. Vozovi su uvijek bili krcati, putnici su znali od Doboja, do Zagreba pristajati na papučici. U vozu se horila pjesma, čekaonice su bile pune putnika. Doboj je bio grad željezničara, tri hiljade ljudi iz ovog grada živjelo je od željeznice. Ovo danas na našim željeznicama ne mogu gledati. Zato me je obradovala vijest da će našim prugama na relaciji Sarajevo-Zagreb i Sarajevo- Banja Luka krenuti ovi talgo vozovi. Neka bar donekle ličimo na vozove u Evropi - kaže Omer Čamdžić.

Jutros smo u okolini Doboja zatekli radnike kako sasijecaju vegetaciju kako bi oslobodili prugu i pronašli kablove za regulaciju željezničkog saobraćaja. Ovom prugom, uskoro će iz Sarajeva krenuti  moderni vozovi.