BIH

ODUŠEVIO SUGRAĐANE Zeničanin Emilijan Knežević (72) se okupao u rijeci Bosni

U okviru tradicionalne manifestacije "Čimburijada"

D. PAŠALIĆ

21.3.2016

Zeničanin Emilijan Knežević danas se, u okviru tradicionalne manifestacije "Čimburijada", 43. put okupao u rijeci Bosni. Njegovo kupanje predstavlja posebnu simboliku kod Zeničana koji se prvog dana proljeća okupe uz obalu rijeke Bosne na Kamberovića polju.

Kako je rekao u razgovoru za "Avazov" portal, za njega kupanje predstavlja život i mladost.

- Ranije se u okviru Čimburijade kupao moj pokojni brat Predrag, a potom sam, nakon njegove smrti, sa zadovoljstvom ovu tradiciju nastavio ja - kaže nam 72-godišnji Zeničanin.

Ovacije brojnih sugrađana nakon ovogodišnjeg kupanja u hladnoj rijeci Bosni nisu izostale, a što je kod Emilijana izazvalo posebne emocije.

Iako, kako kaže, gazi 72. godinu nijednog trenutka se nije dvoumio niti doveo u pitanje svoje kupanje.

- Zeničani svake godine čekaju da im poklonim svoje kupanje, što me dodatno ohrabruje iz godine u godinu. Ovo je za mene jednostavno simbol mladosti - kaže nam Zeničanin.

Za kraj razgovora ističe kako neće dozvoliti da ovu tradiciju neko prekine, a bilo je i onih koji su pokušali da nastave njegov put ili pak da budu tu na raspolaganju jednoga dana kada Emilijan više ne bude mogao da se kupa.

- Činjenica, bilo je onih koji su pokušali da se okupaju ali su završavali u bolnici. Nadam se kako će se pojaviti još neko, na koga ću moći da računam kada jednoga dana ja ne budem u prilici da se kupam - rekao je na kraju razgovora za naš portal hrabri Zeničanin.