CRNA HRONIKA

SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO BiH Christini Siegner šest godina zatvora i kćerci mora platiti 75.000 eura odštete

Pokrajinski sud u njemačkom Halleu

Autor:(Am.K.)

15.3.2016

Pokrajinski sud u njemačkom Halleu osudio je 59-godišnju Christine Siegner na šest godina zatvora. Sud je dokazao da je Christine Siegner poslala svoju kćerku Bettinu u BiH, gdje je punih osam godina bila zatočena na jednom imanju u zaseoku Karavlasi nedaleko od Kalesije. 

"To je bilo strašno, nehumano mučenje u bosanskim planinama, a majka nije učinila ništa da pomogne kćerki", rekao je predsjedavajući sudija u utorak u Halleu.

Pored zatvorske kazne, Christine Siegner mora svojoj kćerki platiti 75.000 eura odštete, ali je nejasno kako će to učiniti jer je nezaposlena i živi od socijalne pomoći.

U maju 2012. javnost u BiH i Njemačkoj zaprepaštena je otkrićem da je tada 19-godišnja djevojka bila u pravom smislu riječi ropkinja na imanju jedne bosanskohercegovačke porodice. Morala je raditi teške fizičke poslove, trpila batine i poniženja, a zlostavljači su je održavali u životu hranom za životinje i starim kruhom. 

Pravi šok bio je podatak da je u BiH dovedena još kao djevojčica 2004. godine i to sa znanjem svojem majke – njemačke državljanke. Majka je najmanje dva puta godišnje posjećivala kćerku u zatočeništvu, a nije učinila ništa da je oslobodi. 

Inače, bh. pravosuđe je najodgovorniju osobu za ovaj zločin - Milenka Marinkovića - osudilo na dvije godine zatvora u januaru 2013.