CRNA HRONIKA

BACIO JE NA FOTELJU Eldar Leđen se kaje što je ubio bebu

Završeno suđenje ocu za ubistvo u Sarajevu

Dž. BULBUL

8.3.2016

U Kantonalnom sudu u Sarajevu iznošenjem završnih riječi Tužilaštva i odbrane jučer je završeno suđenje Eldaru Leđenu, koji je optužen za ubistvo četveromjesečnog sina A. L., koje se dogodilo 29. novembra 2014. godine u kući u sarajevskoj ulici Avde Hodžića. Izricanje presude zakazano je za petak, 11. mart.

Iskazi svjedoka

Tužilac Mladen Vukojičić u završnoj riječi podsjetio je prisutne na iskaze svjedoka i vještaka te na činjenice iz optužnice. Svoje obrazlaganje zaokružio je riječima da se Leđen kazni u skladu sa zakonom. S druge strane, branilac Omar Mehmedbašić rekao je da se nada što manjoj zatvorskoj kazni za svog klijenta.

Tužilac Vukojičić je podsjetio na povrede koje je beba zadobila, a koje je konstatirao u svom nalazu Hamza Žujo, vještak medicinske struke. Žujin zaključak je glasio da je smrt bebe bila nasilna te da su povrede nastale usljed bacanja jakog intenziteta. Nisu mogle nastati usljed lakšeg udarca bebe ili ispadanja iz ruku, ustvrdio je tada Žujo.

Tužilaštvo se u završnoj riječi koristilo i iskazima optuženoga koje je dao 1. decembra 2014. te 6. februara prošle godine, a u kojima je detaljno ispričao šta se dogodilo kobnog dana. Iako nije bila očevidac, iskaz je dala i Indira Penić, Leđenova nevjenčana supruga. Tužilac se osvrnuo i na brojne materijalne dokaze te na biološko vještačenje Elmire Karahasanović i neuropsihijatrijsko vještačenje koje je obavio Omar Ćemalović.

- Oštećeni u ovom slučaju je bespomoćna, nezaštićena, četveromjesečna beba. Ovo je poseban, kvalifikovani oblik ubistva, za koji se izriče dugotrajna kazna zatvora. Sve su ovo otežavajuće okolnosti, dok su olakšavajuće to što je optuženi mlađa osoba, što je priznao djelo, iskazao je kajanje, nije osuđivan ranije i sarađivao je u istrazi - pojasnio je Vukojičić.

Nema umišljaja

Advokat Mehmedbašić je rekao da je optužnica jedno, a život nešto sasvim drugo. Naglasio je da njegov branjenik nikada nije bježao od odgovornosti. Odbrana nije sporila da se dogodila smrt bebe, ali ne onako kako to stoji u optužnici, kazao je Mehmedbašić. 

- Nije bilo umišljaja. Leđena je žena pretvorila u bejbisiterku, a tada niko nije radio. On je mlad i nije se snalazio u tome. Beba je uvijek spavala na fotelji. Žena je odlazila, a kobnog dana došla je tek dva sata nakon događaja. On je bio nervozan, zaboravio je na drške. Uradio je to računajući da je to mekano mjesto za bebu. Trudio se da ukaže pomoć, pozvao je Hitnu, čak se pokušao ubiti. Nije on kriminogena osoba, on je žrtva i dugo će nositi ožiljak zbog ovoga. Treba sve ovo da se ima u vidu - kazao je Mehmedbašić.

Leđen: Svaki dan mi je kazna 

Na kraju se Sudskom vijeću obratio optuženi Leđen.

- Nisam želio da dođe do ovoga. Jako mi je teško i svaki dan se nosim s ovim. Svaki dan mi je kazna i ne znam kako ću izdržati - kratko je rekao Leđen.