BIH

Još jedan mladić iz BiH poginuo u Siriji

ŠOKANTNO Roditelji dobili tragičnu vijest o smrti Suada Šabića

M. D. - M. Aš.

14.1.2015

Suad Šabić iz zaseoka Bosanska Bojna u Vrnograču, u općini Velika Kladuša, poginuo je prije tri dana u Siriji. Majka Suada i otac Rifet te braća Ervin i Haris dobili su vijest o Suadovoj pogibiji, ali nisu željeli davati nikakav komentar. 

- Ocu Rifetu je za Suadovu pogibiju telefonom javio njegov kolega, koji je iz Sanskog Mosta, a zajedno s rahmetli Suadom je u Siriji. Suadu je klanjana dženaza i tamo je ukopan - ispričao nam je sinoć jedan mještanin Vrnograča.

On nam je objasnio da će se taj Sanjanin, kako mu je kazao Rifet Šabić, uskoro javiti putem Skypea i detaljno ispričati porodici kako je poginuo Suad. 

Suad Šabić je u Siriju otišao krajem 2013. godine. Porodica nije znala za njegove namjere. Otac Rifet s kojim smo tada razgovarali kazao nam je da je bio šokiran tom viješću, a nakon sedmicu-dvije sin mu se javio putem interneta.

- Rekao mi je da je u jednom vojnom kampu na obuci - kazao je tada za „Avaz“ Rifet.

On je prije godinu odlazak sina povezivao s Bilalom Bosnićem, vođom vehabijske zajednice u Bužimu. 

Prema zvaničnim podacima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), otkako su stupile na snagu odredbe zakona o zabrani ratovanja bh. državljana na stranim ratištima, smanjen je broj odlazaka građana BiH u Siriju i Irak.

sss

Iz SIPA-e nam je rečeno da je prema do sada prikupljenim obavještajnim podacima ove agencije, a nakon stupanja na snagu ovog zakona kojim je propisano krivično djelo protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, smanjen broj odlazaka državljana BiH na strana ratišta radi učešća u oružanim sukobima.
 
- Od stupanja na snagu tog zakona evidentiran je odlazak oko 30 osoba različitog spola i dobi na strana ratišta, kao i povratak dvije osobe koje su obuhvaćene akcijom SIPA-e kodnog naziva "Damask" - rečeno nam je iz ove agencije

Podaci SIPA-e

Podaci SIPA-e govore da se na stranim ratištima u Siriji trenutno nalazi oko 150 bh. državljana, a da ih je 26 smrtno stradalo. Ovaj zakon usvojen je u Parlamentu BiH sredinom prošle godine na inicijativu lidera SBB-a i tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Bosnić regrutirao i Italijane

Italijanski mediji jučer su objavili informaciju da se jedna Italijanka, 27-godišnja Marija Serđo (Maria Sergio) pridružila ekstremistima u Siriji, skupa s još četiri državljanina ove zemlje. Navode da je Italiju napustila u septembru prošle godine sa svojim suprugom koji je porijeklom iz Albanije, piše časopis "Corriere".

Ovaj list tvrdi da je njen suprug imao veze s Bilalom Bosnićem, liderom vehabijskog pokreta u BiH, koji je u BiH optužen za regrutiranje osoba za borbe na sirijskom ratištu.