OBRAZOVANJE

Maglajska gimnazija će od septembra školovati buduće IT stručnjake

Učenicima će biti pruženo kvalitetno znanje iz IT oblasti

N. BRADARIĆ

4.4.2018


U maglajskoj gimnaziji „Edhem Mulabdić“ već od naredne školske godine planiraju uvesti smjer informacionih tehnologija (IT) i time će biti prva takva obrazovna ustanova u ZDK. 

Niz projekata

Nizom projekata, radionica i kampanja Vijeće roditelja zajedno s menadžmentom i uposlenim u Gimnaziji stvaraju plodno tlo za ovaj važan projekt.

- Analizirajući trenutno stanje, shvatili smo da u ZDK nema obrazovne institucije koja školuje IT stručnjake i mi smo tu vidjeli svoju šansu. Po uzoru na Kanton Sarajevo sačinili smo potrebne dokumente i zatražili od Ministarstva za obrazovanje ZDK i Pedagoškog zavoda Zenica uvođenje tog smjera u Gimnaziju - naglasio je Adis Mustabašić, predsjednik Vijeća roditelja Gimnazije.

Informacione tehnologije trebale bi biti novo izborno područje u Gimnaziji.

- Nadam se da ćemo već u septembru upisati prvu generaciju budućih IT stručnjaka. Smatram da moramo ići ukorak s novim trendovima i svime što se dešava u svijetu – kazala je Amela Hidić, direktorica Gimnazije.

Velika podrška

Kako naglašavaju naši sagovornici, podršku u ovom projektu imaju od lokalnih pa do kantonalnih vlasti, fakulteta, BIT Alijanse i velikih svjetskih kompanija kao što je npr. „Microsoft“. Uvođenjem novog smjera omogućit će se daljnje egzistiranje Gimnazije, a učenicima pružiti kvalitetno znanje iz ove oblasti.

 Radionice programiranja  

Po uzoru na Irsku, koja je lider u Evropi kada je u pitanju IT oblast, u Gimnaziji su organizirane radionice programiranja „Coder Dojo“ za mlade od 7 do 17 godina.

Prijavilo se više od 100 zainteresiranih, a s njima rade bivši učenici Gimnazije Jasmin Čaušević, Sadam Skula i Emir Delić.


Hidić: Izborno područje

Mustabašić: Napravili analizu stanja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.