OD 7. JANUARA

Sindikat uposlenih u osnovnim školama ZHK najavio opći štrajk

Razlog je nepostizanje dogovora o povećanju plaća

Opći štrajk započet će 7. januara 2022. godine u 8 sati. Ilustracija

N. Aj.

12.12.2021

Nezavisni sindikat uposlenih u osnovnim školama u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) donio je odluku o stupanju u opći štrajk.

Opći štrajk započet će 7. januara 2022. godine u 8 sati, saopćeno je iz Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ZHK.

Navodi se kako je razlog za štrajk nepostizanje dogovora o povećanju plaća. Iz Sindikata navode kako su ranije nagomilana dugovanja ZHK umanjena nedavnom uplatom duga u iznosu 15.125.741 maraka te naglašavaju da su se sredstva za to "odnekud pojavila".

"Maćehinski odnos"

- Zaposlenici u školama taj dug nisu napravili svojim radom i svojom voljom, nego su cijelo vrijeme bili ekonomski zarobljenici zbog pogrešnih odluka odgovornih, koje su dovele do dugovanja u ranijim razdobljima. Plaće u prosvjeti su zaostajale godinama u odnosu na ostale dijelove u BiH - stoji u saopćenju.

Iz Sindikata navode kako ZHK, kao jedan od najrazvijenijih kantona u FBiH, ima jednu od najnižih plaća u prosvjeti u FBiH.

Podsjećaju kako je "maćehinski odnos" resornog ministarstva svojim potezima izazvao i opći štrajk u srednjim školama.

- Zaboravljali su mjesecima da postojimo, zaboravljali su na naše zahtjeve i potrebe, igrali su se našim strpljenjem. Ignorirali su naše štrajkove upozorenja, zaboravljali na dogovorene sastanke. U ovakvo stanje su nas doveli "naši" najbliži. Nama štrajk nije cilj, nego je jedino preostalo sredstvo koje moramo koristiti, da bi se vratilo dostojanstvo stupu društva - ističu iz Sindikata.

Konačan dogovor

Prekid rada općim štrajkom za njih je jedina opcija, kažu, jer drugačije ne mogu iskazati nezadovoljstvo i staviti naglasak na zahtjeve.

U saopćenju se dodaje kako sindikalisti očekuju razumijevanje roditelja i učenika, ali i javnosti. Također, očekuju razgovor s Vladom te konačan dogovor o povećanju plaća prije početka štrajka.

- Očekujemo i nama bolju novu proračunsku godinu. Očekujemo vraćanje dostojanstva zaposlenima u obrazovanju u ZHK - navodi se na kraju saopćenja Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ZHK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.