VODOPAD KRAVICE

Lani bilježili više od 2.500 posjeta vikendom, sada jedva 400

Mi smo bili vezani za Sarajevo, Međugorje, Jadransku obalu, radili smo s više od 30 agencija, a sada je sve to stalo, ističe Vučić

Prethodnih godina prednjačili su inozemni gosti. Arhiv

Piše: Avaz.ba

10.8.2020

Dok su lani uprihodovali više od dva miliona maraka, kada su zabilježili i rekordnu posjetu više od 300.000 gostiju iz cijelog svijeta, ove godine je na Kravici, jednom od najljepših vodopada u Evropi, otužna slika.

Podatak da je za prvih pola godine Kravicu posjetilo svega 6.350 osoba, a u istom periodu prošle godine 85.000, kako nam kaže Nikica Vučić, voditelj Poslovne jedinice Kravica, sasvim je jasan pokazatelj kakva je situacija.

Domaći turisti

- Gubici su ogromni, praktično iznose više od 90 posto. Lani, kao i prethodnih godina, u strukturi gostiju su prednjačili inozemni, a sada su to domaći turisti. Međutim, te se posjete svode pretežno na dane vikenda, kada bilježimo od 300 do 400 gostiju, dok je ta brojka radnim danima duplo manja. Lani je samo vikendom bilo više od 2.500 ljudi. Jasno, sa ovakvom situacijom se suočavaju sva turistička mjesta i odredišta i bojimo se da će se cjelokupno stanje itekako odraziti i na narednu godinu. Mi smo bili vezani za Sarajevo, Međugorje, Jadransku obalu, radili smo s više od 30 agencija, a sada je sve to, jednostavno, stalo – ističe Vučić.

Vučić: Zaustavljeni projekti. Arhiv

Upravo je Javno preduzeće „Parkovi“, koje upravlja Kravicom ove godine namjeravalo realizirati brojne projekte s ciljem obogaćivanja turističke ponude, a pripremali su se i za rekordnu posjećenost. Međutim, situacija s koronavirusom je poremetila sve planove i kako nam je kazao Vučić, svi projekti su zaustavljeni.

Jedan od važnijih infrastrukturnih projekata, podsjetimo, bila je izgradnja mosta na Maloj Kravici. Projektom je bila predviđena  obnova postojećeg i izgradnja novog mosta, čime bi se spojile dvije obale, a planirana je i izgradnja šetnice u dužini od dva kilometra uz samu obalu rijeke Trebižat.

Cijene ostale iste

Cijena ulaznice, potvrdio nam je Vučić, nije se mijenjala te od 1. oktobra do 31. maja iznosi 10 KM. Ta cijena ostaje ista za domaće turiste tokom sezone, odnosno, od 1. juna do 30. septembra, kada strani gosti plaćaju dvostruko višu cijenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.