DEMOGRAFSKI SLOM

U Džakulama 2.000 stanovnika, a upisano samo 10 prvačića

U područnim školama Prijeko Brdo i Buk samo tri đaka prvaka, zbog toga bi se uskoro mogle ugasiti

Centralna škola u Džakulama. H. Čalić

Piše: H. Čalić

9.11.2022

Statistika je neumoljiva, Bosna i Hercegovina doživljava demografski slom. Svakodnevno našu zemlju u potrazi za boljim životom i egzistencijom napuštaju i mladi i stari, cijele porodice...

Evidentno je da je manji broj upisane djece u vrtićima, đaka u osnovnim i srednjim školama, studenata na fakultetima, a u firmama se itekako osjeća i nedostatak radnika, pa su poslodavci prinuđeni uvoziti radnu snagu iz inozemstva.


Zaključana vrata

U našim selima, umjesto dječije graje i igre u dvorištima i na dječijim igralištima, na svakoj drugoj kući spuštene su zavjese, zaključana vrata, a u to se naša ekipa uvjerila i prilikom posjete gračaničkom selu Džakule.

Stanovništvo je odavno, u velikoj mjeri, rasuto širom svijeta, zarađuju novac u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj... Rezultat toga su velike kuće, brojne farme s korisnom poljoprivrednom mehanizacijom koju su raseljeni Džakulani kupovali svojim najbližim koji su ostali u ovom selu. No, mještani ukazuju na veliki problem - sve je manje djece i mladih.


Kulović: Ukupno 158 đaka. Avaz

- Centralna škola broji 158 učenika, a doskoro ih je bilo dva puta više. Razočaravajući je podatak da je u selu s 2.000 stanovnika u prvi razred upisano svega deset prvačića. U posljednje tri godine broj učenika se smanjio za 70. U područnoj školi Prijeko Brdo u prvi razred su upisana dva učenika, a u Buku jedan. To nam govori da bi moglo doći vrijeme da se ove dvije područne škole ugase - kazao nam je direktor Osnovne škole „Džakule“ Huso Kulović.


Prošla godina

Inače, ove školske godine na području Tuzlanskog kantona u prvi razred osnovne škole upisano je 3.638 učenika. Najviše ih je u Tuzli - 899, Živinicama 516, Gračanici 413, Srebreniku 358... S druge strane, u Sapni je upisano 49, a u Teočaku 32 prvačića, gdje je 90 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.