GODIŠNJICA

Navršavaju se 23 godine od obnove i poslijeratnog otvaranja Sarajevskog aerodroma

Odmah po otvaranju, "Croatia Airlines" uspostavila je vezu između Sarajeva i Zagreba

M. Ilić

15.8.2019

Međunarodni aerodrom Sarajevo. Arhiv

Nakon potpunog uništenja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Sarajevski aerodrom ponovno je otvoren za civilnu avijaciju 15. avgusta 1996. godine. Taj događaj značio je ostvarenje najvećeg sna svih zaposlenih, ali i označio početak potpune normalizacije života u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Odmah po otvaranju, "Croatia Airlines" uspostavila je vezu između Sarajeva i Zagreba, a turska kompanija "Top Air" između Sarajeva i Istanbula. Do kraja te godine Međunarodni aerodrom Sarajevo ostvario je promet od 26.000 putnika i bio je u Bosni i Hercegovini jedini aerodrom u funkciji civilne avijacije. Sanirane su sve manevarske površine, tehnički objekti, te objekt kontrole letenja s kontrolnim tornjem, navodi se u saopćenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Nekoliko mjeseci ranije, počevši od aprila 1996. godine, civilne vlasti Bosne i Hercegovine preuzele su upravljanje jednim dijelom Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Od tog momenta počela je borba za vraćanje njegove prave funkcije civilne avijacije. Dio polovne opreme je primljen kao donacija, sanirana je sortirnica i pretvorena u improvizirani terminal, a radnici su nakon obuke u Turskoj zauzeli svoja dugo očekivana radna mjesta.

Generalna rekonstrukcija terminalne zgrade s kompletno novom tehnologijom i opremom vrhunskog kvaliteta uspješno je okončana početkom 2001. godine. Svečanim otvorenjem u martu 2001., Međunarodni aerodrom Sarajevo kompletirao je sve sadržaje u pogledu potreba i komfora putnika, čime i je počelo novo razdoblje kvalitetnog rada i vrhunskih rezultata.

Sarajevo je danas sve zanimljivija turistička destinacija, a prepoznale su to i mnoge avio kompanije: "Lufthansa", "Austrian Airlines", "Turkish Airlines", "Adria Airways", "Croatia Airlines", "Qatar Airways" i brojne druge, s kojima na obostrano zadovoljstvo godinama sarađujemo.

Danas, s prometom većim od milion putnika godišnje, s više od 13.000 aviooperacija, prevozom više od dva miliona kilograma kargo roba, te konstantnim rastom prometa, novim rekordima, opsežnim razvojnim projektima, te redovnom uspostavom novih linija, Međunarodni aerodrom Sarajevo se uzdigao na nivo potpuno savremenog aerodroma, koji značajno doprinosi rastu drugih privrednih grana u našoj zemlji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.