SARAJEVO

Zbog dotrajalih šina tramvaji u svakom trenutku mogu iskočiti, a obnova pruge ni na vidiku

Pruga u katastrofalnom stanju: Za krpljenje šina Vlada KS će ove godine odobriti 2.500.000 KMPruga u katastrofalnom stanju: Za krpljenje šina Vlada KS će ove godine odobriti 2.500.000 KM ( F. Fočo/Avaz.ba)

A. NALO - A. TABAK

16.1.2018

Zbog pucanja sajle na Trgu djece Sarajeva te truhlih šina na Dolac-Malti jučer ujutro, u vrijeme najveće špice, tramvajski saobraćaj bio je obustavljen. Putnici su se na različite načine dovijali kako da se prebace do radnih mjesta, škole, bolnice... 

Spriječiti nesreće

Građani, od kojih većina uredno kupuje karte, s razlogom se pitaju šta još treba da se desi pa da nadležni u Ministarstvu saobraćaja KS i GRAS-u reagiraju, a da bi se na vrijeme spriječile eventualne nesreće.

Svima je dobro poznata činjenica da se iz budžeta KS izdvajaju milioni KM za spas GRAS-a. Ali taj novac mahom bude iskorišten za sporadična krpljenja truhlih šina i najvećih oštećenja na pružnim prijelazima. U konačnici, takvi radovi ne daju nikakve rezultate jer se ne radi detaljna obnova pruge koja je duga 23 kilometra.

Kako trenutno stvari stoje, bolje neće biti ni u narednom periodu jer su ruke direktoru GRAS-a Harisu Gušiću svezane.


Gušić: Činimo sve da održavamo prugu. Gušić: Činimo sve da održavamo prugu

- Obnove kompletne pruge nema ni na vidiku! Još se čeka plan nabavke koji Vlada treba usvojiti. Zajedno s našim radnicima, borimo se, održavamo prugu koliko je to u našoj moći. Činimo sve što da održimo prugu da saobraćaj ne stoji - rekao je Gušić.

Prema njegovim riječima, Vlada KS izdvojit će 2.500.000 KM za krpljenje pruge.

- To je samo hitna pomoć. Rekonstrukcija pruge iziskuje mnogo više novca i niko ne zna koliko bi to tačno koštalo. Treba napraviti analizu i projekt da bi se znala vrijednost - kazao je Gušić.

Ševal Kovačević, stalni sudski vještak saobraćajne struke, kazao je da je iznos od 2.500.000 KM, koliko je Vlada budžetom planirala za rekonstrukciju tramvajske pruge, nedovoljan, a da je za kompletnu obnovu pruge potrebno više od 10 miliona KM.


Kovačević: Loš dio pruge od Otoke prema Ilidži. Kovačević: Loš dio pruge od Otoke prema Ilidži

Tehnička rješenja

Kao kritično mjesto Kovačević izdvaja raskrsnicu kod Mašinske škole. Ističe da je tu složena situacija te da potapanje skretnice na ovom dijelu proizvodi s jedne strane štetu, a s druge nesigurnost. Ovdje trebaju nova tehnička rješenja i tehnologije.

Prema njegovim riječima, u lošem stanju je i dio pruge od Otoke prema Ilidži, istaknuvši da u svakom trenutku može doći do spoja te iskakanja tramvaja iz šina.

- Najprije treba napraviti projekt sanacije pruge. Šine prema Ilidži vrlo su loše i postale su opasne za brzinu veću od 40 kilometara na sat, jer su pohabane, a i trasa je iskrivljena - rekao je Kovačević.

Riječ građana 


Haris Holjan:  

- To je velika sramota za državu, kao i za Sarajevo kao glavni grad. Ovo je tragedija, kakav mi imamo prijevoz. Nadležni moraju obnoviti prugu.

Asim Dragolj:  

- Sramota je da niko godinama nije obnovio tramvajsku prugu. Nezadovoljan sam gradskim prijevozom, stalno kasne, zbog čega ga više i ne koristim. 

Zlatka Kreho:  

- Ovo što GRAS radi građanima je užas. Svakog dana ljudi kasne na posao, djeca u školu, jer šine stalno pucaju. Stalno se izdvaja neki novac za rekonstrukciju šina, ali niko ništa ne radi da bi građani imali normalan prijevoz poput drugih zemalja u regionu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.