BANJA LUKA

Za loženje, osim otpadnog, koriste i kvalitetno drvo

Odbornik PDP-a u Skupštini Grada smatra da je nedopustivo da se tolika količina drveta koje nije otpadno zapali

Mnogi balvani imaju crvene i sive pločice, što znači da je riječ o tehničkom drvetu treće kategorije. Ilustracija

Piše: G. DAKIĆ

3.11.2018

Banjalučka Eko-toplana, koja je otvorena prošle godine, osim sječke, za rad će koristiti i celulozno i tehničko drvo. U krugu nekadašnje fabrike „Incel“ lagerovano je nekoliko desetina hiljada kubika ogrjevnog drveta koje će biti iskorišteno u ovoj grijnoj sezoni.

Balvani i trupci

- Drvo koje je lagerovano na našem logističkom centru je ogrjevno, koje je namijenjeno i isključivo se koristi kao energent za grijanje. Količine ovog drveta koje su na raspolaganju RS prevazilaze trenutne potrebe domaćeg tržišta - kazali su u „Eko-toplanama“.

Odbornik PDP-a u Skupštini Grada Banja Luka Draško Stanivuković smatra da je nedopustivo da se tolika količina drveta koje nije otpadno - zapali.

- To je drvo koje je moglo da se iskoristi u druge svrhe. Tu ima i otpadnog drveta, ali ima i mnogo balvana i trupaca koji su pogodni za obradu i koji ne smiju da se spale - kazao je Stanivuković.

On dodaje da mnogi balvani imaju crvene i sive pločice, a to znači da je riječ o tehničkom drvetu treće kategorije i celuloznom drvetu čija je cijena na tržištu veća od cijene ogrjevnog drveta.

 Zlonamjerni navodi

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić ističe da su Stanivukovićevi navodi zlonamjerni ili neznalački.

- To je tehničko drvo. Nigdje na svijetu se tehničko drvo ne može iskoristiti da bi se od njega napravio građevinski materijal - kazao je Amidžić.

 Devet boja 

Trupci F i L klase označavaju se bijelim, odnosno žutim pločicama. Trupci za rezanje plavom, zelenom i crvenom bojom, stubovi za vodovode crnim pločicama, rudno drvo ljubičastim, celulozno sivim i ogrjevno drvo smeđim pločicama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.