SPOMENIK MIRA

Stari most osvijetljen povodom sto godina od završetka Prvog svjetskog rata

Mora se pridružiti pozornici svjetskih gradova i dodatno ga učvrstiti na sceni turističkih atrakcija

Stari Most u ovakvim prilikama ne smije se "držati u mraku". Arhiv

Avaz.ba

13.11.2018

Prethodnih dana širom svijeta je na prigodan način obilježena 100. godišnjica završetka Prvog svjetskog rata.  

Neki od najznamenitijih građevinskih objekata u samom jezgru Sarajeva, poput Gazi Husrev-begove biblioteke i Aškenaške sinagoge, bili su simbolično osvijetljeni posebnom žutom i plavom rasvjetom, čime se Sarajevo pridružilo drugim evropskim gradovima koji su obilježili stotinu godina od okončanja najvećeg sukoba u historiji čovječanstva - Prvog svjetskog rata.

Iz Centra za mir i multitetničku saradnju sa žaljenjem konstatiraju da se ovoj svjetskoj akciji nije pridružio grad Mostar, odnosno gradska administracija.

- Smatramo da je od izuzetne važnosti bilo da i Mostar bude dio ove svjetski važne godišnjice, tim prije jer je Stari most u Mostaru svjetski spomenik mira. Podsjećamo da je Stari most, kao spomenik mira, građen zajedničkom akcijom Gradske uprave, s tadašnjim gradonačelnikom Safetom Oručevićem na čelu, UNESCO-a i Svjetske banke. Bio je to prvi i jedini projeat u historiji na kojem su UNESCO i Svjetska banka radili zajedno.

Dodaju da su gradske vlasti napravile propust da se skrene pažnja na grad Mostar u svijetu te da je zbog toga Centar za mir odlučio osvijetliti Stari most i porukama mira pridružiti Mostar pozornici svjetskih gradova.

- Stari most se u ovakvim prilikama ne smije "držati u mraku", nego se mora pridružiti pozornici svjetskih gradova i dodatno ga učvrstiti na svjetskoj sceni turističkih atrakcija.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.