LJUBUŠKI

Ulaz na područje vodopada Kravice 10 KM u jeku sezone

Vodopad Kravice: Domaćima skupo, strancima i dalje nezaobilazna destinacija

M. HODŽIĆ

7.7.2018


Biser u kamenu, izletište podno vodopada Kravice kod Ljubuškog i ovog je ljeta nezaobilazna destinacija turista. U proteklom periodu uradilo se mnogo na uređenju izletišta i infrastrukture, obogaćivanje sadržaja kao i marketingu i promociji, koji itekako daju rezultate. Jedan od najljepših vodopada u svijetu u međuvremenu je osvijetljen LED rasvjetom, što mu daje na atraktivnosti.

Veći troškovi

JP „Parkovi“ Ljubuški, koje upravlja ovom turističkom zonom, samo je lani prodalo više od 200.000 ulaznica, a odličnu posjećenost bilježe i ove sezone, bez obzira na povećanje cijena ulaznica.

Naime, odlukom Općinskog vijeća Ljubuški cijena ulaznice za odraslu osobu ove godine u jeku sezone (od 1. jula do 1. septembra, op. a.) iznosi čak 10 KM, dok je u 2015. godini iznosila četiri marke.

Iz Općinskog vijeća Ljubuški obrazložili su potrebu za povećanjem cijena karata.

- Usljed povećanih materijalnih troškova koje JP „Parkovi“ imaju, a s obzirom na proširenu ponudu turistima, pojavila se potreba za reguliranjem cijena kako je navedeno u dispozitivu - navode iz Općinskog vijeća.

Cijena ulaznica, u koju je uključena i posjeta vodopadu Koćuša te muzeju i samostanu na Humcu, nešto su niže u ostalim mjesecima.

Tako je u junu i septembru cijena karte osam KM, a šest maraka će turisti platiti za ulaz u periodu od 1. oktobra do 1. juna.

Za grupe koje broje više od 25 učenika, tj. posjetioca, cijene se, ovisno o vremenskom periodu posjete, kreću od tri do pet KM, dok djeca do sedam godina imaju pravo na besplatan ulaz. Isto vrijedi i za vozače autobusa te vodiče grupa koje broje 25 ili više posjetioca.

 Domaći negoduju

I dok turistički radnici ističu da stranim turistima povećanje cijena karata ne smeta jer su Kravice bajkovite, domaći negoduju jer nisu prilagođene standardu. Ipak, osigurane su i pogodnosti za osobe koje imaju prebivalište na području Općine Ljubuški. Oni, naime, prema istoj odluci, imaju pravo na godišnju kartu po cijeni od 10 KM.


Angažirani zaštitari  

 - Zbog povećanog broja turista, posebno u ljetnom periodu, a u cilju održavanja sigurnosti, pojavila se potreba za angažiranjem zaštitarske službe koja će se brinuti za održavanje reda na lokalitetu Kravica, kojim upravlja JP „Parkovi“, te je u skladu s ovim odlučeno kao u dispozitivu - obrazložili su odluku iz Općinskog vijeća. Inače, uz ulaznicu naplaćuje se i parkiranje po cijeni od dvije marke za prvi sat i jednu KM za svaki naredni. Za autobuse cijena parkiranja u prvom satu iznosi 10 KM, a za svaki sljedeći pet KM.


Naplatna kućica na parkingu iznad izletišta

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.