NJEGA KOŽE

Kako spriječiti gubitak kolagena: Usvojite ove navike

Pretjerano izlaganje suncu jedan je od primarnih uzroka razgradnje kolagena

U kasnim dvadesetim počinju prve fine bore. Pixabay

Dž. R.

21.5.2024

Kolagen je postao jako popularan u zajednici ljepote, a igra važnu ulogu u održavanju mladolikosti, a važno je znati da se on gubi kako starimo. Međutim, možete usvojiti nekoliko navika koje će spriječiti njegov gubitak ili će ga stimulirati.

Prirodan proces

Kolagen je esencijalni protein koji našu kožu održava čvrstom, glatkom i mladolikom. Već u kasnim 20-ima proizvodnja kolagena prirodno se smanjuje, što dovodi do pojave finih linija, bora i opuštene kože. 

Iako ne možemo zaustaviti proces starenja, možemo usvojiti određene navike koje sprečavaju gubitak kolagena te pomažu u održavanju zdravlja i ljepote naše kože, a u nastavku navodimo neke od njih.

Treba istaknuti kako je gubitak kolagena prirodan proces starenja kože, ali usvajanjem ovih navika taj se gubitak može spriječiti ili barem smanjiti i tako duže zadržati mladenačku kožu.

Zaštita od sunca

Pretjerano izlaganje suncu jedan je od primarnih uzroka razgradnje kolagena. Štetne UV zrake prodiru u kožu i stvaraju slobodne radikale koji oštećuju kolagena vlakna. Kako bi se spriječio gubitak kolagena, važno je zaštititi kožu od sunca. Svakodnevno bismo trebali nanositi proizvode sa zaštitnim faktorom, čak i po oblačnom vremenu te izbjegavati direktno izlaganje suncu između 11 i 16 sati.

Pravilna prehrana

Uravnotežena prehrana važna je za održavanje dobrog zdravlja, ali i lijepe kože. Ono što jedemo igra značajnu ulogu u proizvodnji i očuvanju kolagena stoga je u prehranu važno uključiti namirnice bogate hranjivim tvarima, poput voća i povrća s visokim udjelom vitamina C koji pomažu u sintezi kolagena. 

Odličan izbor je i hrana bogata proteinima poput nemasnog mesa, ribe i mahunarki koja obiluju aminokiselinama koje su potrebne za stvaranje kolagena. Uz to, hrana bogata antioksidansima, poput bobičastog voća i zelenog lisnatog povrća, štiti kolagen od oksidativnog oštećenja.

Redovna hidratacija

Pravilna hidratacija ključna je za održavanje elastičnosti kože. Kada smo dehidrirani, koža postaje suha pa razina kolagena brže opada stoga je važno konzumirati dovoljno vode kako bi koža ostala hidrirana iznutra. 

Nadalje, treba ograničiti i unos napitaka koji dehidriraju poput alkohola i pića s kofeinom jer mogu pridonijeti gubitku kolagena.

Izbjegavanje loših navika

Pušenje ne samo da šteti zdravlju, već i ubrzava razgradnju kolagena. Toksini u dimu cigareta smanjuju proizvodnju kolagena i ometaju sposobnost kože da se sama regenerira. 

Slično tome, pretjerana konzumacija alkohola može dovesti do oštećenja kolagena i preranog starenja kože.

Kvalitetan san

Adekvatan san neophodan je za cjelokupno zdravlje, kao i za zdravlje kože, uključujući proizvodnju kolagena. Tokom dubokog sna naša se koža regenerira, a nedostatak sna može poremetiti ovaj proces i pridonijeti gubitku kolagena. 

Važno je uspostaviti redovnu rutinu spavanja i spavati 7-9 sati svake noći jer kvalitetan san podržava sintezu kolagena i održava mladolikost kože.

Dosljedna rutina

Posljednja, ali ne i manje važna navika je održavanje pravilne njege kože jer to također pomaže u zaštiti i poticanju proizvodnje kolagena. 

Na tržištu se danas mogu pronaći brojni kvalitetni kozmetički proizvodi s dodatkom kolagena ili drugih sastojaka koji potiču njegovu proizvodnju i svakako ih vrijedi dodati u svoju skincare rutinu. 

Za održavanje hidratacije i elastičnosti kože, ključno je svakodnevno hidratizirati kožu serumima i hidratantnim kremama za lice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.