Nakon popularizacije novog načina zagrijavanja
U BiH nestašica sve skupljeg peleta
FOTO: Avaz
U BiH nestašica sve skupljeg peleta

 

 

Sve više građana u BiH, posebno onih koji su se grijali na lož-ulje ili struju, prelazi na zagrijavanje domaćinstava peletom. Niske cijene ovog proizvoda privukle su mnoge, ali ove godine i pelet je skuplji, a teško ga je i naći na tržištu. Iako u BiH ima oko desetak proizvođača ovog energenta, većina njih 90 posto proizvedenog izveze.

Prodaja porasla

Sarajlija M. Avdić obratio se redakciji „Avaza“ kazavši da se osjeća prevarenim jer je lani tonu peleta plaćao oko 220 KM, a da ga sada na tržištu ne može naći ispod 280 KM.

- Posebno me brine činjenica da se u kotlu za pelet ne može ništa drugo ložiti nego taj energent. Naglo je poskupio i sada ga je teško naći - kaže Avdić.

Trenutna cijena tone peleta kreće se od 280 do 330 KM, a za zimu je uz dobru izolaciju za zagrijavanje domaćinstva potrebno četiri do pet tona.

Samra Jug iz „Arboreka“, firme proizvođača, kaže da su prošle godine imali promotivne cijene, ali da su zbog skuplje sirovine bili primorani poskupjeti pelet.

- Prodaja je porasla jer jedna tona peleta mijenja 500 litara lož-ulja, koje košta oko 1.100 KM. Dakle, i cijena od 330 KM po toni je i dalje povoljnija u odnosu na struju i lož-ulje - kaže Jug.  
 
Kupuju na vreću

No, u gradačačkom „Kovanu“ tvrde da se tona njihovog peleta još može kupiti za 280 KM, kako je bilo i prošle godine.

Osim peleta, i cijene uglja, drva i nafte također su više nego prošle godine pa su nam prodavači kazali kako je sve više onih koji drva i ugalj kupuju na vreću, a ne na tonu.

Trenutne cijene

pelet - 1 tona - od  280 do 330 KM
lož-ulje - 500 litara - 1.100 KM
drva 1 metar - od 88 do 97 KM
mrki ugalj - 1 tona - 196 KM
drveni ugalj - 1 tona - 142 KM

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala