EPBiH realizira investiciju od 1,5 milijardi KM
Tri ponude za Blok 7 u Tuzli!
TE Tuzla: Najveća poslijeratna investicija u BiH
FOTO: Avaz
Tri ponude za Blok 7 u Tuzli!

 

 

Uprava "Elektroprivrede BiH" (EPBiH) zvanično je jučer otvorila ponude za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u gradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Ponude su poslali kompanija „Hitachi" iz Japana te dva konzorcija: jedan čiji je lider „Cobra" iz Španije, a čine ga i „MVM Ovit“ iz Mađarske, „Toshiba" iz Japana i „Rafaco" iz Poljske, te drugi koji čine „China Gezhouba Group" i kompanija „Guandong Electric Power Design", ekskluzivno saznaje „Dnevni avaz". 

Uvjeti tendera

Ovo nam je potvrdio i generalni direktor EPBiH Elvedin Grabovica (SDP BiH), koji nam je kazao da su ponude poslale renomirane svjetske kompanije.

- Uprava EPBiH razmotrit će da li sve ponude zadovoljavaju propisane norme i tenderom predložene uslove, nakon čega ćemo uputiti prijedlog modela gradnje Vladi i Parlamentu FBiH. Kada se oni očituju, tražit ćemo konačnu ponudu od svih kompanija koje su iskazale interes, da se izjasne o ukupnoj cijeni, uslovima kreditiranja te svega onoga što je neophodno za realizaciju projekta - kaže Grabovica.

 

Grabovica: Osigurati kontinuitet rada 5.000 rudara

 

On podsjeća da se radi o najvećoj poslijeratnoj investiciji u BiH, čija je vrijednost procijenjena na oko 1,5 milijardi maraka. Dodaje i da su pristigle ponude dokaz da je aktuelna uprava odabrala pravi put te da se kroz tri ponude, ustvari, prijavilo sedam kompanija koje su bile među 12 prvobitnih ponuda. Sami broj ponuda i takmičara, pojašnjava, pokazuje da se radi o profitabilnom projektu.

- Značaj ove investicije ogleda se u tome da ćemo osigurati plasman rudnika tuzlanskog bazena, kontinuitet rada 5.000 rudara koji tamo rade, da ćemo i dalje biti energetski neovisni i da ćemo investicijom u Blok 7 osigurati zamjenske kapacitete u termoelektrani - kaže Grabovica.

Lančana reakcija

Također, direktor EPBiH pojašnjava da će najveća poslijeratna investicija pokrenuti i niz drugih angažmana u BiH, kao što je građevinska operativa i slično, što bi trebalo izazvati lančanu reakciju i dio BiH učiniti pravim gradilištem.

U dva bloka uložili 240 miliona maraka

Elvedin Grabovica podsjeća da je Uprava EPBiH u dvogodišnjem mandatu uspjela revitalizirati dva najveća bloka, u Tuzli i Kaknju, čija je ukupna investicija 240 miliona maraka. Upravo to je, dodaje, najbolja referenca Upravi EPBiH da će biti u stanju do kraja realizirati najveću poslijeratnu investiciju u TE Tuzla.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala