Deset godina od smrti slavnog generala
Supruga rahmetli Mehmeda Alagića bez vojne penzije
FOTO: Avaz
Supruga rahmetli Mehmeda Alagića bez vojne penzije

 

 

Ziska Alagić, supruga rahmetli Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH i prvog poslijeratnog načelnika općine Sanski Most, na desetu godišnjicu njegove smrti ne želi govoriti za javnost.

 

Brisanje zasluga

 

- Šta ja tu imam da pričam, znate sve, sve je isto, osim što dolazi starost - kaže u kratkom telefonskom razgovoru.

Iz ove rečenice žene koja je živjela s herojem rata u BiH izbija teški teret sjećanja, privjesak života koji ona nerado dijeli za oči i uši sa strane. Za nju su godišnjice Mehmedovog preseljenja sjena tamnog oblaka koja je prati od 7. marta 2003. godine.

Te večeri u ugostiteljskom objektu "Kamino" generalu je pozlilo, a ubrzo su ljekari konstatirali smrt. Alagićevo srce, narušeno plaćenom hajkom "nezavisnih" medija i sudskim procesom, izdržalo je svega 55 godina, osam mjeseci i jedan dan.  

- Ziska vam neće reći da prima generalsku penziju svog supruga iz prostog razloga što je nije ni dobila - objašnjava Mustafa Šanta, nerazdvojni prijatelj rahmetli generala.

Mračna je istina da u ovoj državi ni deset godina nakon smrti velikog bh. vojskovođe niko ne pita zašto njegova supruga prima civilnu penziju. Time brišu činjenicu da je Mehmed Alagić general Armije RBiH, da je ratovao za svoju državu, oslobađao teritorije i gradove. Za to vrijeme tri puta veće vojne mirovine primaju kojekakvi natporučnici i stariji narednici koje bh. povijest ni na marginama neće ubilježiti.

Lijepi dani


- Kakvi bi to bili lijepi dani da je Mehmed s nama i da zajedno slavimo godišnjice Udruženja "17. krajiške brigade"! U rat je stupio kao pripadnik Sedamnaeste. Ubila ga je politika, jer u njoj nema pravila. General je bio navikao na vojnike i lojalnost, a ne na podvale i hajke kakve su mu smještali i kao vojniku i kao načelniku - kaže general Fikret Ćuskić, prijatelj rahmetli Alagića.

Na pitanje novinara upućeno rahmetli Alagiću pred samu smrt po čemu bi želio da ga pamte, slavni komandant je zbog nepravde koja mu je nanesena cinično odgovorio:

- Neka me pamte samo kao sina Redže i majke Fermane!

Kamberovo proljeće

U Sanskom Mostu samo jedan čovjek Asim Kamber već punih deset godina ne podnosi proljeće. Za godišnjicu smrti legendarnog komandanta Kamber, neformalni "kapo" Sanskog Mosta, bježi od ljudi. Od dženaze do danas porodica rahmetli generala ne dozvoljava Kamberovo prisustvo na obilježavanju godišnjice smrti. O njemu rahmetli general nakon rata nije govorio, poručivši da to ne želi "iz higijenskih razloga".

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala