Bakirove jarane uplašila borba protiv korupcije i profiterstva
Selimovići rasprodaju firme i spremaju se za bijeg iz BiH
Sjedište kompanije "Bosna Auto": Dug veći od 15 miliona KM
FOTO: Arhiva
Selimovići rasprodaju firme i spremaju se za bijeg iz BiH

Vlasnici "Pivare" i još stotinjak nekada državnih firmi Hilmo i Mujo Selimović krenuli su u rasprodaju firmi, prije svega nepokretne imovine uništenih kompanija, pripremajući se za bijeg iz BiH, saznaje "Dnevni avaz".

Glavni razlog za takav postupak je to što je loše upravljanje kompanijama i višegodišnje izvlačenje novca u Češku i druge zemlje dovelo do toga da se dug Selimovića konstantno gomila te se popeo na nevjerovatne tri milijarde maraka!!!

Moguće destinacije

Nijedna komercijalna, pa ni Razvojna banka FBiH, više ne želi davati kredite Selimovićima iako uživaju zaštitu SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je, prema nekim informacijama, i suvlasnik dijela njihovih poslova. Pritisnuti sve ozbiljnijim najavama države da će se konačno obračunati s ratnim profiterima, pročešljati sumnjivu privatizaciju, ali i naplatiti višemilionske dugove za porez, Selimovići su se našli u bezizlaznoj situaciji te im je bijeg iz zemlje jedini izlaz da ne završe iza rešetaka. Kao jedna od mogućih destinacija spominje se Češka, u kojoj su otac i sin boravili za vrijeme agresije na BiH i odakle su se domogli dionica "Sarajevske pivare".


 

Mujo i Hilmo Selimović: Dužni tri milijarde maraka

 

 

Izetbegović: Pokrovitelj i suvlasnik


U kakvoj su dubiozi Selimovići, najilustrativnije govore polugodišnji izvještaji o poslovanju njihovih firmi. Naime, samo pet od stotinjak kompanija podiglo je više od 300 miliona KM bez pokrića. Rekorder je "Sarajevska pivara" s dugom od čak 129.802.881 KM, dok nekada superuspješni "Klas", čija je propast počela onog trenutka kada su ga preuzeli Selimovići, duguje 91.809.137 KM.


Zbog toga su Hilmo i Mujo, kako saznajemo, otpočeli pregovore o prodaji firme "Bosna Auto" uspješnoj tuzlanskoj kompaniji "Bingo". Ovu informaciju potvrdio nam je i direktor "Binga", privrednik u usponu, Senad Džambić. On je potvrdio svoj interes za ulaganje u kompaniju koju su Selimovići uništili.

 

Kako nezvanično saznajemo, spominje se cijena od oko 11 miliona maraka. "Bosna Auto", prema posljednjem polugodišnjem izvještaju za 2012., ima 15.877.651 KM kratkoročnih obaveza. Džambić nam je kazao da je bila dogovorena prodaja dijela firme - na lokaciji nekadašnjeg "Strojorada", ali se ispostavilo da nisu u potpunosti čisti vlasnički odnosi nad zemljištem, zbog čega kupoprodajni ugovor još nije zaključen.

Kupio dionice

Džambić pojašnjava da je već kupio dio dionica jedne tuzlanske firme koja je, također, u vlasništvu Hilme i Muje Selimovića. Činjenica da bi uspješni bh. privrednik mogao preuzeti imovinu profitera jedina je utjeha godinama varanim radnicima, koji na ovaj način, ipak, neće doživjeti sudbinu koju su im Selimovići namijenili - da idu na ulicu!

Radnike isplaćuju u bonovima

Da Hilmo i Mujo Selimović nemaju novca čak ni da isplate radnike, ilustrativno govori podatak da uposlenici grupacije MIMS, "Klasa", "Oslobođenja" i mnogih drugih kompanija već godinama veći dio plaće dobivaju u bonovima, koje mogu trošiti samo u tržnim centrima koje kontroliraju upravo Selimovići. Ipak, i oni su sretnici, s obzirom na to da radnici mnogih firmi, kao što je "Polet", naprimjer, plaće uopće ne dobivaju već mjesecima.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala