Arif Sirotanović, bratić najpoznatijeg rudara, za "Avaz"
SDA tvrdila da je Alija Sirotanović izmišljen lik
Arif Sirotanović: Mnogo se stvari iskrivljuje
FOTO: Avaz
SDA tvrdila da je Alija Sirotanović izmišljen lik


Mediji u Bosni i Hercegovini i regiji jučer su objavili vijest o 23. godišnjici smrti jednog od najpoznatijih rudara i ponosa bivše Jugoslavije Alije Sirotanovića.

Međutim, Alijin bratić Arif Sirotanović kazao je za "Avaz" da je njegov amidža umro 16. maja 1990. godine, a ne 13. maja, kako su jučer objavili mnogi mediji. On je dodao da je Alija rođen 14. avgusta 1914. u mjestu Orahovo te da je odrastao u Trtorićima, selu nadomak Breze.

Ljudska gromada

- Siguran sam da je došlo do pogreške. Neko je na “Wikipediji” napisao da je amidža umro 13. maja 1990., što je pogrešno. Mnogo se stvari iskrivljuje o njemu, a za to je najzaslužnija SDA, koja je godinama na vlasti u Brezi - kaže Arif Sirotanović.

On je kazao da je nekadašnji načelnik Breze koji je iz SDA Salko Opčin pred njim lično kazao da je "Alija Sirotanović izmišljen lik".

- Boli me odnos prema njemu kao legendi i čovjeku koji je pokretač mnogih akcija. Amidža je bio oličenje skromnosti i, jednostavno, ljudska gromada. Pojedinci koji su ga osporavali sada bi da pišu knjige o njemu - govori Arif.

Pojasnio je dalje će u Brezi 16. maja biti održana osnivačka skupština Udruženja građana "Alija Sirotanović i njegovi komorati". Arif je ponosan na amidžu i sve njegove poduhvate te kroz ovo udruženje želi da nastave živjeti Alijin duh i radišnost.

- Amidža je imao šestero braće i dvije sestre. Svi su bili rudari, a moj otac Ahmed poginuo je u rudniku 1970. godine. Brinuo sam se o amidži do posljednjeg dana njegovog života - priča Arif.

Alija, heroj tadašnje Jugoslavije, cijeli je život proveo u Trtorićima, a radni vijek u Rudniku mrkog uglja "Breza". U njemu je 24. jula 1949. godine u Jami 1, sa svojih osam komorata, u osmosatnoj smjeni iskopao 158 tona uglja - 253 rudnička vagona. Time je za 215 posto prebacio brigadnu normu od 50 tona za šihtu i oborio dotadašnji rekord Alekseja Stahanova iz 1936. godine - 102 tone uglja.

Nagrade i priznanja

Za ovaj čin dobio je nagradu AVNOJ-a i bezbroj drugih priznanja i odlikovanja. Legenda kaže da je jedino što je tražio od Tita bila - veća lopata.

- Koga nije poznavao, siromašniji je za poznanstvo iz kojeg se moglo mnogo naučiti. Alija je bio jedan i teško da će se takva ličnost ponovo roditi - kaže Arif Sirotanović.

Autentični snimak

Arif je otkrio da posjeduje dokumentarni film o danu kada je Alija oborio rekord te da će ga emitirati 16. maja prilikom osnivačke skupštine.

- Ovaj film još niko nije vidio. Autentični snimak na dan Stahanovog poraza dobio sam iz Beograda. Kroz udruženje koje ćemo osnovati želimo da se Alija Sirotanović nikada ne zaboravi - dodao je Arif.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala