Dioničari goraždanske "Bazne hemije" nude nagradu
SDA novcem od ukradene platine plaćala kampanju?
Platina i druge vrijednosti procijenjeni na pet miliona maraka
FOTO: Arhiva
SDA novcem od ukradene platine plaćala kampanju?

Skupština dioničkog društva "Bazna hemija" Vitkovići u Goraždu nedavno je ovlastila Nadzorni odbor tog preduzeća da obnovi odluku o davanju nagrade za pronalaženje ukradene platine i ostalih plemenitih metala u vlasništvu te firme, potvrdio je za "Avaz" Ragib Omanović, direktor i jedan od dioničara.

Izvod računa

- Onaj ko nam dostavi pouzdanu informaciju da zna gdje su ukradene dragocjenosti čija se vrijednost procjenjuje na oko pet miliona maraka dobit će nagradu od pola miliona maraka - kaže Omanović.

 

 

Faksimil računa goraždanske "Bazne hemije" Vitkovići: Osigurana sredstva za nagradu

 

On je "Avazu", uz posljednju odluku Skupštine dioničara, dostavio i izvod s računa preduzeća na kojem se nalazi 503.459 KM namijenjenih za nagradu. Na ovaj način, kaže Omanović, dioničari preduzeća još jednom su pokazali da ne odustaju od potrage za 37 kilograma platine, 320 kilograma srebra i 370 grama također vrijednog rodija, koji su iz sefa upravne zgrade "Bazne hemije" Vitkovići nestali još u julu 2006. godine.

U međuvremenu, "Avaz" je došao do saznanja da je dio navedenih dragocjenosti prodat. Naš izvor koji je želio ostati anoniman kaže da je ta informacija "procurila" iz SDA.

Sef otključan

- Jedan od kadrova SDA iz Vlade BPK, koji je na poziciji bio i u vrijeme nestanka platine, nedavno se u jednom društvu "izlanuo" da vlasti znaju gdje je platina, ali da je jedan dio prodat. Kako je rekao, pare su otišle na predizbornu kampanju SDA u Goraždu - tvrdi naš sagovornik blizak vladajućoj strukturi u BPK.

Podsjećamo, policija i tužilaštvo u Goraždu još prije šest godina utvrdili su da su vrijednosti nestale iz sefa, koji nije bio obijen nego otključan! Kako je za "Avaz" ranije potvrđeno i u Tužilaštvu BPK, u to vrijeme zgrada i sef iz kojih su nestale vrijednosti bili su u vlasništvu i pod nadzorom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, kojom je i tada rukovodila SDA.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala