Mark Arnold, direktor za Evropu najveće ruske banke
"Sberbank" će biti podrška klijentima i ekonomiji u BiH
Arnold: Cilj nam je pružanje bržih i jeftinih usluga
FOTO: F. Fočo
"Sberbank" će biti podrška klijentima i ekonomiji u BiH

 

 

Predsjednik Uprave "Sberbank Europe" Mark Arnold, kazao je, u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" da će ova banka raditi u interesu klijenata te da će biti podrška razvoju ekonomije naše zemlje.


Bogato iskustvo

 
"Sberbank" je najveća ruska banka i jedna od nabrže rastućih finansijskih institucija u svijetu. Kako je istakao naš sagovornik, ciljevi ove banke su pružanje bržih i jeftiniih usluga u maloprodaji kao i u korporativnom bankarstvu.

Ova institucija, kako je naglasio, orjentirana je ka stalnom razvoju na tržištu i uvođenju tehnoloških inovacija.

Arnold, koji je zadužen za poslovanje banke u osam zemalja centralne i jugoistočne Evrope, jučer je prvi put boravio u Sarajevu, gdje je svečano otvorio prvu poslovnicu " Sberbank" u našoj zemlji.  

Kakvi su ciljevi i očekivanja "Sberbank" na ovom tržištu?

Podsjetit ću vas da smo na tržište BiH ušli kupovinom "Volksbank International" u februaru prošle godine. Nedavno smo počeli poslovati pod imenom "Sberbank" a danas (jučer) smo otvorili i novu poslovnicu, čime smo na tržište plasirali novi brend.

Ova filijala sadrži najmodernija tehnološka dostignuća, što je u skladu s našom politikom da uvodimo tehnološke inovacije. Ja se nadam da ćemo isto učiniti i kada je riječ o ostalim poslovnicama naše banke na ovom tržištu. Kada se sve uzme u obzir, mislim da imamo potencijal da postanemo jedan od najznačajnih igrača na ovom tržištu.

Zbog čega ste odlučili da se pridružite Sberbank?

"Sberbanci" sam se pridružio prije šest sedmica, a prije toga sam radio 17 godina u kompaniji "General Electric", gdje sam stekao istkustvo u radu, između ostalog, i u ovom dijelu svijeta.
 
Kada je riječ o "Sberbank", to je treća banka u Evropi po kapitalu, a druga kada je riječ o kvalitetu brenda. "Sberbank" ima veoma bogatu tradiciju, s obzirom da je osnovana prije 170 godina, i trenutno je jedna od najvećih banaka u svijetu.

Imamo nekih 100 miliona klijenata u maloprodaji, te oko milion korporativnih klijenata. Upošljavamo oko 240.000 ljudi širom svijeta, u 21.000 poslovnica. Osim toga, imamo kapital koji će nam omoćiti da rastemo i da razvijamo naše poslovanje.

Brži rast


Kakvi su vam prvi poslovni rezultati u BiH?

U proteklih 12 mjeseci, dakle otkad smo kupili "Volksbank" i počeli poslovanje u BiH, naše posuđivanje klijentima naraslo je 20 posto. To je dvostruko više od prosjeka na trižištu, koji je u istom periodu iznosio oko deset posto. To pokazuje da smo radili puno više nego naši konkurenti.

Kada je riječ o regionu, imamo namjeru da se razvijamo na svim tržištima na kojima poslujemo.

Otvorena poslovnica

"Sberank" je jučer, u pristustvu brojnih gostiju, otvorila poslovnicu u centru Sarajeva, koja će ujedno biti njihova glavna filijala za BiH. Crvenu vrpcu je, zajedno sa Markom Arnoldom, presjekao direktor ove banke za BiH Edin Karabeg.

 - Otvaranjem glavne poslovnice u Sarajevu otvaraju se i nove prilike za razvoj privrede u BiH - naglasio je Karabeg.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala