Nemat Šafik, zamjenica direktora MMF-a
Reformama do boljeg standarda
Šafik: Održati dinamiku
FOTO: Avaz
Reformama do boljeg standardaAko vlasti u Bosni i Hercegovini provedu neophodne reforme, građani bi ubrzo mogli osjetiti poboljšanje životnog standarda, kazala je u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" Nemat Šafik (Shafik), zamjenica direktora Međunarodnog monetarnog fonda.

Šafik za naš list govori o provođenju aranžmana BiH i MMF-a, ekonomskim kretanjima i drugim aktuelnim pitanjima.

 Kako ocjenjujete dosadašnju implementaciju aranžmana sa MMF-om?

- Novi ekonomski program BiH, koji je donesen u septembru, dobro je počeo. Prva revizija zaključena je u decembru, a to je bilo omogućeno time što su Vladini budžeti za 2013. godinu usvojeni na vrijeme. U narednom razdoblju izazov će biti održati tu snažnu dinamiku mjera politike.

 Prema najnovijim podacima iz MMF-ovog izvještaja "Svjetski ekonomski izgled", ove godine će u eurozoni vladati blaga recesija. Što Bosna i Hercegovina može u tom pogledu očekivati u 2013. godini?


- Kao mala otvorena ekonomija, BiH je u velikoj mjeri pod utjecajem onoga što se dešava na drugim mjestima u Evropi. S obzirom na to da izgledi za Evropu ostaju prigušeni i da je javna potrošnja u BiH ograničena visokim dugom, MMF za 2013. godinu predviđa samo skromni rast za BiH, ako ga uopće bude.

 Osnovni problem za BiH je to što, za sada, nema indikacija da će biti značajnijeg rasta prihoda, koji je neophodan za servisiranje rastućeg vanjskog duga. Kako gledate na to i postoji li za BiH opasnost da dođe u situaciju kada ne bi mogla ispuniti svoje vanjske i unutrašnje obaveze?

- Kao i drugdje, finansije Vlade BiH su stiješnjene. Najbolji način za stvaranje novih prihoda je rast ekonomije. To će zahtijevati reforme, koje će potaknuti ulaganje privatnog sektora i prebacivanje Vladine potrošnje na područja koja će podržati rast. Međunarodni monetarni fond pruža finansijsku podršku kako bi pomogao BiH da prebrodi ovaj teški period i izbjegne drastičnija kresanja.
 
 Tokom Vaše nedavne posjete BiH naglasili ste da je reforma poslovnog okruženja jedna od najvažnijih koje BiH mora provesti u narednom periodu. Jeste li od vlasti BiH dobili garancije da će se tome posvetiti veća pažnja?

- Vlasti shvataju potrebu da BiH učine privlačnijom zemljom za ulaganje i potrebu za stvaranjem više novih radnih mjesta, ali postoji potreba da se u tome učini brži napredak. Pokretanje novih firmi i vođenje poslovanja treba postati lakše. Obrazovanje i obučavanje treba bolje uskladiti sa potrebama privatnog sektora. Isto tako, preduzećima treba olakšati da popunjavanje radnih mjesta i plaće prilagode promjenama okolnosti poslovanja, a da pri tome poštuju prava radnika.

U mnogim zemljama takve reforme se ostvaruju kroz dijalog između vlasti, poslodavaca i sindikata. U vrijeme ekonomskih teškoća to često dovodi do ustupaka radnika u pogledu plaća, a zauzvrat se poslodavci obavezuju na ulaganje i stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta u budućnosti. Bitno je da se takav socijalni dijalog, utemeljen na međusobnom uvažavanju, upriliči u BiH.

 Osnovno pitanje koje zanima građane BiH je kada mogu očekivati poboljšanje životnog standarda. Kada će se to, prema Vašem mišljenju, dogoditi?


- Kriza je donijela ljudima ogromne teškoće, s rekordnim stopama nezaposlenosti, pogotovo među mladima. Ali, počinje se pojavljivati svjetlo na kraju tunela. Ako bi se napredak koji je do sada učinjen, dalje nadogradio kroz implementaciju reformi, ljudi bi, onda, mogli početi da vide kako im se životni standard u narednom periodu popravlja, čak i ako to u početku bude išlo sporo.

 Potrebna nova radna mjesta

 Zemlja je pred veoma teškim reformama, kao što je reforma penzionog sistema. Mislite li da su vlasti BiH dovoljno jake da mogu provesti te reforme?


- Mora se stvoriti prostor u kojem bi privatni sektor mogao donijeti rast i nova radna mjesta koja su potrebna BiH. Isto tako se u budžetu mora stvoriti prostor za javna ulaganja koja će podržati rast i otvaranje radnih mjesta. Da bi se to učinilo, ne može se zaobići teško pitanje reforme penzionog sistema.

Važno je osigurati da Vladine beneficije, uključujući penzije, budu usmjerene ka zaštiti najranjivijeg dijela stanovništva, to jest onih kojima je to najpotrebnije. Vlasti su svjesne tog izazova, ali uhvatiti se ukoštac s njim, zahtijevat će snažnu saradnju i političku volju unutar BiH.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala