Upozorenje iz Udruženja potrošača BiH
Rano voće i povrće puno pesticida
Proizvodi stigli iz toplijih krajeva
FOTO: Avaz
Rano voće i povrće puno pesticidaRano voće i povrće koje puni tezge na pijacama širom zemlje puno je opasnih pesticida! Iz tog razloga iz Udruženja potrošača upozoravaju građane da se suzdrže od korištenja onih plodova koji nisu s našeg podneblja.

Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja potrošača BiH, kazala je da je voće i povrće koje se nalazi na bh. tržištu stiglo iz toplijih krajeva, ali da, u svakom slučaju, to nije organska hrana.

- To nije nikakva tradicionalna hrana nego plantažni proizvod dobiven industrijskim uzgojem koji sam po sebi zahtijeva primjenu određenih agrotehničkih mjera, što podrazumijeva upotrebu pesticida, insekticida, fungicida i svega ostalog što se zove hemija i što potpomaže proizvodnju, garantuje veću produktivnost i rodnost tih poljoprivrednih struktura te to može biti vrlo štetno za krajnjeg potrošača - kazala je Bulić.  


vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala