Preduga čekanja na ultrazvučni pregled dojke
Prvi slobodan termin tek u februaru 2014. godine!
KC Banja Luka: Svakodnevno se naručuje optimalan broj osoba
FOTO: M. Dragojlović
Prvi slobodan termin tek  u februaru 2014. godine!Nedostatak aparata za dijagnostičke procedure i specijalističke preglede kao što su CT aparati, magnetna rezonanca, ultrazvuk i drugo, već dugi niz godina hronični je problem Kliničkog centra u Banjoj Luci, pa se na ovakav vid pregleda u prosjeku čeka između dva i pet mjeseci.

Najduže su liste čekanja za ultrazvuk dojke, a prvi slobodan termin je tek u februaru 2014. godine!

Zakazivanje

Pri pokušaju da se naručimo za pregled u dijagnostičkom centru u KC Banja Luka, od dežurne medicinske sestre dobili smo sljedeći odgovor:

- Ukoliko niste životno ugroženi, mogu vas zakazati za prvi slobodan termin u februaru 2014. godine ili eventualno da vas pokušam "ugurati" u neki termin u januaru naredne godine - kazala je ona.

Prema podacima do kojih smo došli u Sektoru za medicinske poslove KC Banja Luka, pacijenti kojima treba magnetna rezonanca na pretragu moraju čekati između tri i pet mjeseci, dok se na pregled CT aparatom, ukoliko pacijent već nije hospitaliziran, čeka dva mjeseca.

- Da se ne bi stvarale nepotrebne gužve i bolesnici ne bi dugo čekali, za većinu pregleda specijaliste ili na dijagnostičke procedure morate se naručiti. Zavisno od broja ljekara, kvaliteta i količine potrebnih aparata, svakodnevno se naručuje optimalan broj osoba - kazali su iz ove klinike.

U RS postoji mali broj CT aparata pa se dosta pacijenata upućuje u KC Banja Luka.

- Ako nisu životno ugroženi, naručuju se za dva mjeseca - dodali su u ovoj klinici, naglasivši da svi životno ugroženi bolesnici budu odmah pregledani.


vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala