Tužilaštvo Kantona Sarajevo potvrdilo za naš list
Protiv "Bosnalijeka" nova krivična prijava
Dugogodišnje izvlačenje miliona na stranačke račune
FOTO: Avaz
Protiv "Bosnalijeka" nova krivična prijava

 

 

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrđeno je "Avazu" da su trenutno zaprimljene dvije krivične prijave koje se odnose na provjeru zakonitosti poslovanja "Bosnalijeka", i to protiv više osoba. Dženita Gobeljić, portparol Tužilaštva KS, kazala je da postupajući tužilac provjerava izvještaje Finansijske policije FBiH.

- Nakon ovoga će se opredijeliti o daljnjem postupanju u ovom predmetu. Inače, jednu prijavu direktno nam je dostavila Finansijska policija, i to početkom ove godine. Druga nam je ustupljena na nadležnost od Tužilaštva BiH 11. januara koja se, također, odnosi na provjeru zakonitosti poslovanja - kazala je Gobeljić.

Kako nezvanično saznajemo, prijave su podnesene, između ostalih, protiv Edina Arslanagića, bivšeg direktora, te Veljka Trivuna, predsjednika NO. Novoimenovani direktor Nedžad Polić, pouzdani kadar SDA, kako tvrde naši izvori, nastavio je stopama svog prethodnika Arslanagića, koji je i predložio Polića za njegovog nasljednika.

- Polić je konstantno na vezi s kadrovima SDA koji su još u Vladi FBiH kao "njihov" igrač, za šta bi mu SDA trebala pokušati osigurati podršku Vlade. Ovo je samo nastavak mahinacija u kojima se pokriva dugogodišnja zloupotreba "Bosnalijeka" te izvlačenje miliona maraka na privatne i stranačke račune - kazao je naš izvor.

Da su godinama s Bakirom Izetbegovićem na čelu, bliskim prijateljem Arslanagića, koristili "Bosnalijek" kao bankomat, potvrđuju i neke stavke koje je Finansijska policija predala u Tužilaštvo. Inače, ovo je najobimniji izvještaj o krivičnom djelu koji su u posljednje vrijeme nadležnom tužilaštvu u predmetu "Bosnalijek" podnijeli službenici Finansijske policije. Ranije smo pisali da su tretirani sumnjivi ugovori koje je rukovodstvo "Bosnalijeka" sklapalo s različitim firmama u inozemstvu, preko kojih su se prale pare.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala