Istraživanje Razvojnog programa Ujedinjenih naroda
Proizvodnja peleta i briketa šansa za razvoj malih preduzeća u BiH
Proizvodnja peleta i briketa unosan biznis
FOTO: Ilustracija
Proizvodnja peleta i briketa šansa za razvoj malih preduzeća u BiH

 

 

Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH privodi kraju Projekt zapošljavanja i sigurnog snabdijevanja energijom korištenjem biomase u BiH, piše Fena. Iskustva UNDP-a iz ovog projekta pokazala su da je, s obzirom na potencijal i stalni rast cijena čvrstih biogoriva u Evropi, kao i sve veći udio peleta u izvozu iz BiH, potencijal naše zemlje u ovom tržišnom segmentu nedovoljno iskorišten.

Navode da, osim toga, BiH nema baš najjasniju viziju razvoja prerađivačkog sektora i proširenja portfolija svojih djelatnosti na preradu i proizvodnju goriva iz drvne biomase kao što su peleti i briketi.

Također, primijećeno je da zbog veće izvozne cijene peleta dolazi do nestašice ovog energenta u BiH, a uz trend konverzije grijanja s lož-ulja i uglja na pelet ili briket potencijal tržišta i potražnja ovih energenata postaje znatno veća nego ponuda na tržištu.

Iz UNDP-a ističu da proizvodnja peleta, briketa i drvne sječke u BiH predstavlja značajnu mogućnost za razvoj malih i srednjih preduzeća, direktno utječući na povećanje zapošljavanja i mogućnosti izvoza. Iz UNDP-a naglašavaju da su aktivnosti na zagovaranju i promociji ovog obnovljivog izvora energije u okviru projekta dovele do povećanja svijesti kod kreatora politika, aktera u obrazovnom sektoru i učenika.

Udio u potrošnji

Prema analizi potencijala drvnih ostataka u BiH, rađenoj za potrebe projekta u 2011. godini, godišnji udio drvnih ostataka kao biomase u ukupnoj potrošnji primarne energije iznosio je od 4,2 do 8,5 posto. U teoriji, raspoloživa biomasa može dostići udio od skoro 14 posto u ukupnoj potrošnji energije.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala