Svjedočenje sveštenika Miladina Erkića iz Bijeljine
"Prepusti se svom vladiki pa će i tvoja riječ biti velika"
Kačavenda: Sveštenici mu pod prinudom dali potpis
FOTO: Avaz
"Prepusti se svom vladiki pa će i tvoja riječ biti velika"

 

 

Nakon što je "Avaz" prvi objavio priču o porno-filmu na kojem vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda ima seksualni odnos s četvoricom mladića, naš list ekskluzivno donosi i pisano svjedočenje protonamjesnika iz Bijeljine Miladina Erkića (56), kojeg je Kačevenda, također, pokušao seksualno iskoristiti.

Mnoge patnje

- Sveštenik sam od 1980. godine, a episkop zvorničko tuzlanski Vasilije rukopoložio me u Podnovlju u čin jereja. Od samog početka mog svešteničkog života imao sam neprestane atake na moje tijelo od vladike Kačavende. Bile su to mučne odbrane od njegovih čestih nasrtaja - naveo je Erkić u izjavi koju je dao svom advokatu Dušku Tomiću, a za koju je dozvolio da bude i javno objavljena.

 

Faksimil pisane izjave sveštenika Erkića: Mučne odbrane od čestih nasrtaja

 

Zbog odbijanja da mu se „da", ovaj sveštenik je, kako tvrdi, bio u Kačavendinoj nemilosti, te je za tri i po godine mijenjao pet parohija.

- Svaki put kada me je premještao, Kačavenda mi je govorio: „Prepusti se svom vladiki pa će i tvoja riječ biti velika među svim sveštenicima". Neću nabrajati sve patnje koje mi je Kačavenda nanio, ali samo moja duša zna šta sam sve proživljavao - ističe dalje Erkić.

Vrijeme istine

Prema njegovim riječima, i drugi čestiti sveštenici koji znaju vladikine nastranosti i sklonosti ka muškom tijelu godinama su morali šutjeti, kao što je i on, bojeći se Kačavendine osvete.

- Ali dosta je više šutnje. Molim Boga da dođe vrijeme istine. Živim za dan da istina o zlodjelima Vasilija Kačavende bude objelodanjena i da mnogi časni sveštenici odahnu. Uvjeren sam da će mnogi tada progovoriti o strahotama koje doživljavaju od Kačavende. Spreman sam sve ovo potvrditi pred našim Sinodom, ali i pred svakim drugim organom u zemlji i inostranstvu. Ja se više ne bojim Vasilija Kačavende - navodi Erkić, koji u svojoj izjavi potvrđuje i pisanje medija da su drugi sveštenici pod prinudom dali Kačavendi potpis da ne ide u penziju iako žele da ga crkva napokon skloni iz Eparhije.

Tomić podnosi krivičnu prijavu

Tomić: Izjava ide Sinodu

- Izjava Miladina Erkića bit će dostavljena Sinodu Srpske pravoslavne crkve, a kao što je naveo, osim pred Sinodom, spreman je svjedočiti pod zakletvom i pred svim domaćim i stranim organima. Također, protiv Vasilija Kačavende podnijet ću krivičnu prijavu zbog seksualnog zlostavljanja i mobinga nad Erkićem - kazao je Tomić.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala