Neophodna rekonstrukcija mreže stare 110 godina
Obnova gradskog vodovoda koštat će 12 miliona maraka
FOTO: Avaz
Obnova gradskog vodovoda koštat će 12 miliona maraka

 

 

Trebinjski vodovod izgrađen je prije 110 godina, tako da su kvarovi na mreži vrlo česti.


Zbog toga je već godinama dogovarana obnova vodovoda, a sada je konkretno finansiranje ovog projekta u iznosu od 12 miliona KM.

Visoke zone

Dogovoreno je da će se 50 potrebnog iznosa finansirati kreditom Evropske investicione banke, 35 posto će biti osigurano iz IPA fondova dok je 15 posto obaveza Grada Trebinja.
 
Prema riječima Marine Gadže, izvršne direktorice trebinjskog "Vodovoda", kapaciteti vodovodnog sistema, izgrađenog još u vrijeme austrougarske uprave, odavno i ne mogu da odgovore potrebama razvoja grada.

- Problem s vodosnabdijevanjem je višedecenijski. Mi imamo problem s gradskim zonama smještenim na većim visinama te se nikad nisu mogle snabdjeti vodom s postojećeg sistema. Te visoke zone u ljetnom periodu zbog pojačane potrošnje imaju smanjene količine vode, to jest nemaju dovoljno pritiska pa u toku dana imaju nestašicu vode. Sve ovo može se riješiti samo sanacijom i nadogradnjom postojećeg sistema - izjavila je Gadža.

Nataša Tučić, pomoćnik načelnika odjela za prostorno uređenje grada Trebinja, kaže da će radovi na prvoj fazi sistemske dogradnje i sanacije vodovodnog sistema u Trebinju početi u oktobru ako se započete procedure izbora izvođača radova okončaju u planiranom roku.

Prva faza

- Prva faza podrazumijeva izgradnju rezervoara Krš, jedne komore koja će biti 2.000 kubika kapaciteta i rekonstrukciju dijela vodovoda. Ovi radovi su procijenjeni na oko dva miliona KM. Trebali bismo u toku ove godine dobiti projekte za izgradnju komponente 2 i 3 koje se tiču, prije svega, rješavanja problema vodosnabdijevanja druge i treće visinske zone i razdvajanje snabdijevanja vodom lijeve i desne obale Trebišnjice - rekla je Tučić.

Moderni sistem

- Do 2015. godine, kada bi trebalo da budu realizirane druga i treća faza projekta, vodovodni sistem bi dobio još dva rezervoara. Bile bi urađene i sanacije postojećih cjevovoda i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda uz ugrađivanje modernog sistema za monitoring, koji bi značajno trebao smanjiti gubitke na mreži - pojašnjava Gadža.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala