Federalno ministarstvo finansija obustavilo isplatu
Nikšić: Sumnjamo na zloupotrebe poticaja
Nikšić: Bit će posla za organe gonjenja
FOTO: Arhiva
Nikšić: Sumnjamo na zloupotrebe poticaja

Zbog činjenice da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nije ispoštovalo zaključak Vlade FBiH, trenutno je obustavljena isplata poljoprivrednih poticaja za ovu godinu, potvrdio je jučer za "Dnevni avaz" ministar finansija FBiH Ante Krajina.

Ministar Krajina kratko nas je informirao da je bilo zastoja, jer je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dalo nalog za isplatu, ali nije razdvojilo poticaje za poljoprivrednu proizvodnju od ostalih poticaja, kako je naloženo zaključkom Vlade.

Radna grupa

Premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je jučer za naš list da je usaglašeno da poticaji za poljoprivrednu proizvodnju budu isplaćeni odmah, a svi ostali da čekaju, dok Radna grupa ne završi izvještaj o opravdanosti kapitalnih investicija te onih u ruralni razvoj.

- Na osnovu preliminarnih nalaza Radne grupe primjetna je značajna zloupotreba tih sredstava, tako da smo, dok ne budemo imali definitivan izvještaj na osnovu kojeg ćemo imati konkretne zaključke, odlučili obustaviti isplatu - kazao je Nikšić.

Komentirajući činjenicu da Ministarstvo poljoprivrede u svom nalogu nije razdvojilo poljoprivredne poticaje, kako bi oni mogli biti isplaćeni odmah, Nikšić je kazao da se "očito na ovaj način na Vladu pokušava napraviti pritisak koji je politički motiviran".

Bez protesta

- Vidjet ćemo kakav će biti izvještaj Radne grupe. Čini mi se da će biti veoma mnogo posla i za organe gonjenja - rekao je Nikšić za "Avaz".

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović u telefonskoj izjavi iz Prištine jučer nam je potvrdio da je njegovo ministarstvo razdvojilo naloge o poticajima, tako da prvo budu isplaćeni oni za poljoprivrednu proizvodnju.

- Očekujem da isplata poticaja uslijedi iduće sedmice. Mislim da nema potrebe da poljoprivrednici održavaju proteste koje su najavili. Ja se vraćam ovog vikenda u BiH i razgovarat ću s poljoprivrednicima - kratko nam je rekao Lijanović.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala