Edin Dizdar, predstavnik "Hadena", za "Avaz" o "Bosnalijeku"
Neće biti otpuštanja!
“Bosnalijek”: Ambiciozni planovi novog većinskog vlasnika pred Skupštinu dioničara
FOTO: Avaz
Neće biti otpuštanja!

 

 

Sjednica Skupštine dioničara "Bosnalijeka", zakazana za 19. april ove godine, pred vlasnike ove bh. kompanije donijet će neke od mogućih brojnih promjena. Novi većinski vlasnik "Bosnalijeka", firma "Haden S.A." ima ambiciozan plan da ovu posrnulu firmu vrati na mjesto jedne od najuspješnijih u industriji lijekova u regionu. Edin Dizdar, opunomoćenik ove kompanije, u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" otkriva kako će "Haden" zaustaviti kupovinu dionica.

Obustava kupovine

- Namjere „Hadena“ u procesu preuzimanja 50 posto plus jedna dionica zavisit će od niza faktora koji su čisto ekonomske prirode, a tiču se procjene daljnjeg ulaganja u kupovinu dionica. Ono što danas "Haden" želi jeste da "Bosnalijek", u formalnopravnom smislu, izabere organe upravljanja koji će oslikavati trenutnu vlasničku strukturu dioničara, a to su "Haden", Vlada FBiH i ostali dioničari. Trenutno u "Bosnalijeku" imamo Nadzorni odbor u kojem su tri člana podnijela ostavke, Upravu u kojoj su, od pet članova, generalni direktor i izvršni direktor za marketing i prodaju podnijeli ostavke, a finansijski direktor je podnio zahtjev za penzionisanje. Smatramo da je ovakvo stanje loše kako za dioničare tako i za kompaniju "Bosnalijek" Sarajevo - kaže Dizdar.

On tvrdi i da kompanija koju predstavlja nema dogovor s Federalnom vladom o zajedničkom nastupu na Skupštini. Prenosi i da je resorno ministarstvo informirano o tome da je "Haden" spreman na potpunu saradnju s Vladom FBiH, odnosno resornim ministarstvom, kako s organima vlasti tako i dioničarima u zajedničkoj kompaniji. On nije u razgovoru za "Avaz" htio reći ko će biti kandidati za neke od čelnih pozicija u "Bosnalijeku".

- Želimo reći da je u svojoj nominaciji "Haden S.A." predložio jednog člana Nadzornog odbora iz reda uposlenih, čime je pokazao otvorenost svih budućih procesa i odluka Nadzornog odbora prema uposlenicima društva. "Haden S.A." će, ukoliko bude uključen u aktivno upravljanje kompanijom, prezentirati plan poslovanja na jednoj od narednih skupština društva. Naravno, o tom planu će se izjasniti i ostali dioničari "Bosnalijeka” - navodi Dizdar.

Očuvanje brenda

Ističe i da je "Bosnalijek" brend na pojedinim tržištima i da kao takav zaslužuje zadržavanje imena.

- "Haden S.A." je to prepoznao. Predstavnici "Haden S.A." obavili su sastanak s  predstavnicima sindikata, svih 25 sindikalnih povjerilaca i jasno dali do znanja da “Haden S.A.” nije uložio novac u kupovinu dionica (nekih 31 milion KM) da bi radio na tome da smanjuje proizvodnju, otpušta radnike, urušava kompaniju koja se i danas nalazi u nezavidnom položaju - kaže on.

Upitan o stanju u "Bosnalijeku" naslijeđenom kupovinom većinskog paketa te kako gleda na navode medija o brojnim nezakonitostima dojučerašnjih vlasnika, Dizdar ističe da "Haden S.A.” još nije uključen u aktivno upravljanje kompanijom te da firma koju predstavlja ne posjeduje takve informacije.

- Ono što je pitanje nezakonitosti u prethodnom periodu, svakako je predmet istražnih organa. Kao legalisti podržavamo institucije koje su nadležne u provođenju zakona. Mala digresija na kraju tiče se nezakonitosti vlasnika, a to je da vlasnici nisu provodili nezakonitosti, niti su mogli. Za zakonitost i upravljanje kompanijom nadležna je Uprava društva, odnosno pojedini članovi Uprave u sklopu nadležnosti, koji, prema našim saznanjima, nisu posjedovali ni 1 posto dionica - zaključio je Dizdar.

Demanti špekulacija

Dizdar kategorički odbija neke špekulacije u pojedinim bh. medijima koje se odnose na firmu koju predstavlja.

- "Haden S.A." je investicijska grupacija osnovana i pravno utemeljena prema važećim zakonskim propisima države Luksemburg. To nije nikakva špekulativna kompanija, kako su nas nazvali pojedini mediji koji u nama nisu željeli prepoznati strateškog investitora. Ovim putem, također, želimo da se ogradimo od svih medijskih natpisa koji "Haden S.A." dovode u vezu s porodicom Arslanagić, kao i trećim licima (dužnosnicima) organa Federacije BiH, odnosno s bilo kojim fizičkim i pravnim licem unutar BiH - ističe Dizdar.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala